Psychiater Veldwijk genomineerd voor
schizofrenieprijs

Psychiater Tom Kuipers is persoonlijk genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 1999. Kuipers is werkzaam bij het psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk in Ermelo. De psychiater en opleider is de enige met een persoonlijke nominatie. De overige drie genomineerden zijn projecten of afdelingen. De winnaar wordt op 22 april bekendgemaakt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie; op de grens van zorg en bewaking'. De prijs, die voor de zesde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van tweeduizend gulden en een litho.

Volgens Ria van der Heijden van de stichting Ypsilon Patiëntenzorg, verantwoordelijk voor de nominaties, is Kuipers een moderne behandelaar, die zich toch niet laat meeslepen door de waan van de dag. "Er zijn psychiaters die alles weten over de nieuwste pillen. Er zijn ook psychiaters die het juist alleen willen hebben van gesprekken. Maar Tom Kuipers laat zien dat je voor een goede behandeling van schizofrenie pillen nodig hebt én een goede communicatie.
Hulpverleners (en trouwens ook ouders) kunnen van hem leren beter om te gaan met onwillige of moeilijke patiënten. En dat is in ieder geval voor familie, maar misschien ook wel voor hulpverleners, het grootste probleem. Hij is dan ook een van de trainers van de cursus Interactievaardigheden bij mensen met schizofrenie." Volgens Van der Heijden houdt de 46-jarige psychiater "buitengewoon veel rekening met wat de patiënt wil. Hij weet ook hoe moeilijk het voor hem en voor zijn naaste omgeving is. En ook hier maakt hij niet de keuze tussen patiënt of familie, maar voor de keuze patiënt en familie."

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Naast psychiater Kuipers zijn verder genomineerd een woonvoorziening van het Haagse zorginstituut Parnassia, het personeel van de psychosedivisie van de Groningse Van Mesdagkliniek en het Rehabilitatieteam Dak- en Thuislozen in Amsterdam.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'.


___________

Deel: ' Psychiater Veldwijk genomineerd voor schizofrenieprijs '
Lees ook