Ministerie van VWS

Met zorg werken, structuur en functioneren van de arbeidsmarkt

Gezondheidszorg is mensen werk. De kwaliteit van e zorg staat of valt met de kwaliteit en de motivatie van de mesne die de zorg verlenen. Het werven en behouden van voldoende goed opgeleid personeel is van essentieel belang voor een goede zorgverlening. En uiteraard ook voor een succesvolle realisatie van de intensiveringen in de zorg uit het Regeerakkoord.

De berichten over een dreigend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden zijn dan ook verontrustend. Uit onderzoek blijkt dat de zorgsector geen negatief beeld heeft bij schoolverlaters. Het overgrote deel van de werknemers in de zorg vindt het werk ook inhoudelijk interessant. Daar staat tegenover dat één op de vijf op zoek is naar een andere baan. Ook daalt de instroom in de zorgopleiding en gaat een groot deel van de mensen die een zorgopleiding gevolgd heeft in een andere sector werken.

Er moeten dus 'slimme dingen' worden bedacht om uit die negatieve spiraal te komen. Om hierover van gedachten te wisselen met deskundigen uit de wereld van de gezondheidszorg, overheid en wetenscahp, vond donderdag 1 april 1999 in het Kurhaus te Den Haag en conferentie plaats onder de titel 'met zorg werken'.

Prof. dr. Van Dijk (NZi/EUR), dr. Van Essen (OSA), drs. Oostrom (LCVV) en dr. Borghaus (ROA) presenteerden deze middag recent onderzoek op het terrein van de structuur en het functioneren van de arbeidsmarkt in de zorgsector. Aansluitend vond, onder leiding van prof. dr. De Vries, oud-minister van Sociale Zaken, een discussie plaats waarin uitgebreid werd ingegaan op het onderwerp.

Hier kunt u de gehele publicatie binnenhalen. De publicatie is in het PDF-formaat. Hiervoor heeft u de Adobe Acrobat Reader nodig.

Zie het originele bericht voor ophalen van PDF-bestanden

Deel: ' Publicatie Met zorg werken, structuur van de arbeidsmarkt '
Lees ook