VSNUPublieksdag universiteiten groot succes
De landelijke publieksdag die de universiteiten afgelopen donderdag 13 februari hielden, is een groot succes gebleken. De actie, bedoeld om de maatschappelijke bijdrage van universiteiten zichtbaar te maken voor een breed publiek, heeft veel aandacht getrokken van regionale en landelijke media. Bovendien werden lokaal door de opzet van de activiteiten veel mensen bereikt. Het middagprogramma in Den Haag, verliep in een positieve sfeer. Na de presentatie van het kunstwerk (plexiglas motorblok), dat demissionair minister van der Hoeven kreeg aangeboden uit handen van voorzitter Ed d'Hondt van de VSNU, werd door middel van een ludieke act het thema van de dag nog eens onderstreept: De universiteit: motor van de maatschappij! De actie werd positief ervaren door alle betrokkenen: studenten, bestuurders, medewerkers, politiek en ministerie.

Lokale activiteiten >> meer informatie<<
Bijdragen op economisch terrein, gericht op de zorg of veiligheid of op technologische ontwikkeling passeren de revue. Per universiteit staat een recent onderzoek centraal. Ludieke activiteiten laten aan het grote publiek het maatschappelijk belang van dit onderzoek voor de samenleving zien, onder het motto: 'De universiteit: motor van de maatschappij!'. Zo zoemen universiteiten in op de mogelijkheden van nano-technologie, ontploffende vliegtuigcontainers, een vaccin tegen malaria, de relatie tussen struikelen en heupoperaties en nog veel meer. De activiteiten vinden plaats midden in de samenleving: op de markt, in het winkelcentrum, in het ziekenhuis, in de trein. Meer informatie over de diverse lokale activiteiten vindt u in dit draaiboek.

Centrale activiteit>> meer informatie<<
Om 15.30 uur verzamelen universitaire afgevaardigden (bestuurders, onderzoekers en studenten) en andere betrokkenen zich in de Rolzaal van de Ridderzaal in Den Haag. Om 16.00 uur zullen de lokale activiteiten onder de aandacht van demissionair minister van der Hoeven van OC&W worden gebracht en wordt haar de kennismotor, in de vorm van een kunstwerk van Marianne en Erwin van Schaijk, door de voorzitter van de VSNU aangeboden. Ook over de activiteiten in Den Haag is in dit draaiboek meer informatie te vinden.

Met deze activiteiten willen de universiteiten illustreren dat zij als motor van de kennissamenleving van groot belang zijn voor de toekomst van Nederland, in de hoop dat een volgend kabinet in haar beleid meer ruimte maakt voor hoger onderwijs en onderzoek.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VSNU-mediavoorlichting:
Boukje Keijzer, 030 - 2363850
of Esther Peters, 030 - 2363853

Deel: ' Publieksdag universiteiten groot succes '
Lees ook