PuurGezond loopt met piramide voor op nieuwe Schijf van Vijf


IJSSELSTEIN, 20151105 -- We moeten dagelijks noten en wekelijks peulvruchten eten. Dit nieuwe advies van de Gezondheidsraad sluit naadloos aan bij de PuurGezond piramide, waarin noten en peulvruchten al langer worden geadviseerd. Dit in tegenstelling tot de huidige Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum heeft aangekondigd noten en peulvruchten wel te gaan opnemen in de nieuwe Schijf van Vijf, die in het voorjaar van 2016 verschijnt.

Ook andere adviezen uit de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015 passen bij de reeds bestaande adviezen van PuurGezond. Zo streeft de Gezondheidsraad naar een meer plantaardige en minder dierlijke voeding. In de PuurGezond piramide spelen plantaardige producten al langer de hoofdrol en wordt geadviseerd om 2 à 3 keer per week vegetarisch te eten. Bij PuurGezond staan verder onbewerkte voedingsmiddelen centraal, net als in enkele voedingspatronen die de Gezondheidsraad als gezond beschouwt, zoals een mediterrane voeding.

Eet meer!
De Gezondheidsraad adviseert nu de gemiddelde consument meer groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis te eten. Dat is precies het motto van het boek “Eet meer”, dat vorig jaar onder de PuurGezond-vlag verscheen. Het voorwoord is geschreven door prof.dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en nu lid van de commissie van de Gezondheidsraad die de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding heeft opgesteld. Seidell schreef vorig jaar dat het boek “Eet meer” een welkome aanvulling is en noemt auteur Karine Hoenderdos een zeer ervaren diëtist met een nuchtere en vooral praktische kijk op voedsel en voeding.


Deel: ' PuurGezond loopt met piramide voor op nieuwe Schijf van Vijf '
Lees ook