Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 mei 2004


PvdA presenteert alternatieve voetbalwet: elf scoringskansen voor open goal!


Op donderdag 27 mei om 16.30 uur geeft de PvdA tijdens een persconferentie met de Tweede-Kamerleden Peter van Heemst en Gerdi Verbeet en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Max van den Berg een voorzet om tot een betere aanpak van het voetbalgeweld te komen. Het geweld langs de velden van zowel het betaald als het amateurvoetbal neemt steeds ergere vormen aan, met als dieptepunt de onregelmatigheden bij de wedstrijd Jong Ajax tegen Jong Feyenoord. De persconferentie vindt plaats in het perscentrum van het Philips Stadion, Frederiklaan 10a in Eindhoven.


De PvdA vindt dat er binnen de huidige wetgeving heel veel mogelijkheden zijn om het geweld aan te pakken en komt met een elftal voorstellen om het geweld rond het veld te stoppen. Een van de voorstellen is het instellen van een meldingsplicht voor veroordeelde supporters tijdens uit- en thuiswedstrijden en andere risicovolle activiteiten van de club. Ook pleit de PvdA voor "spelregels" waarin heel precies is aangegeven welke sanctie staat op welke misdraging en welke extra sancties worden opgelegd bij herhaalde misdragingen.


Discriminerende, racistische en antisemitische spreekkoren worden niet meer getolereerd en bij dit soort spreekkoren moet de wedstrijd worden afgebroken en uitgespeeld zonder publiek. De overheid blijft verantwoordelijk voor de openbare orde buiten het stadion en brengt de kosten daarvan niet in rekening bij de clubs.


's Avonds debatteert de PvdA over het geweld langs de voetbalvelden. Max van den Berg, Peter van Heemst en Gerdi Verbeet gaan in debat met onder meer de voorzitter van Vitesse Kees Bakker, Frank Wijnveld van de Veiligheidszaken PSV, Richard Dubbeld, journalist Algemeen Dagblad en Rein Welschen, voormalig burgemeester van Eindhoven. Ook zijn anderen uit de journalistiek, supportersverenigingen, de bond en de politie bij het debat aanwezig. Het debat begint om 20.00 uur in het Philips Stadion, Frederiklaan 10A te Eindhoven.


Voor meer informatie met betrekking tot Max van den Berg:


Arjen Berkvens 06-50510206;


Voor verdere informatie zie: www.pvda.nl/kennisccentrumDeel: ' PvdA presenteert alternatieve voetbalwet '
Lees ook