Ingezonden persbericht


Quantum realiseert in derde kwartaal omzetgroei van twaalf procent

Quantum boekt winst en marktaandeel is toegenomen

Basingstoke (Verenigd Koninkrijk), 29 januari 2003 -- Quantum, de toonaangevende leverancier van producten en diensten voor databeveiliging, heeft in het derde kwartaal van boekjaar 2003, dat eindigde op 29 december 2002, een omzet behaald van 229 miljoen dollar, twaalf procent meer dan het voorafgaande kwartaal. Quantum heeft een kwartaal eerder dan volgens plan een officieuze winst geboekt van 4 miljoen dollar, of te wel 0,03 dollar per aandeel. Bij deze cijfers zijn de 15 miljoen dollar aan inkomsten inbegrepen die resulteren uit Quantum's overname van Benchmark Storage Innovations in november 2002, maar ze zijn exclusief een verlies als gevolg van het stopzetten van activiteiten, bijzondere lasten en kosten wegens afwaarderingen bij overnamen. Volgens de GAAP-rekenmethodiek heeft Quantum haar verlies verminderd naar 15 miljoen dollar, of 0,09 dollar per aandeel. Quantum heeft het derde kwartaal afgesloten met 316 miljoen dollar in kas.

"Het december-kwartaal was essentieel voor Quantum, vanwege de ombuiging van onze bedrijfsvoering naar een verbeterde kostenstructuur, om in de toekomst te kunnen groeien," zegt Rick Belluzzo, CEO van Quantum. "Ondanks de aanhoudende terughoudendheid in IT-uitgaven en een aantal ingrijpende aanpassingen die we dit kwartaal hebben doorgevoerd, blijft Quantum gericht op de marktprestatie. Hierdoor hebben we vorderingen gemaakt met de verbetering van onze marktpositie in tapedrives, grotere groei in automatische tapesystemen dan de rest van de markt, het nemen van onze positie in databeveiliging en houden we onze kosten sneller dan verwacht verlagen."

De omzet in het derde kwartaal binnen de DLTtape Group bedroeg 173 miljoen dollar, opgebouwd uit 92 miljoen dollar aan tapedrives, en 81 miljoen dollar aan tape-media. DLT zag een omzettoename van vijfenvijftig procent in verkochte eenheden tapedrives, inclusief de verkoop van de DLT VS80-tapedrives, die Quantum verkoopt sinds de overname van Benchmark Storage Innovations op 13 november 2002. In het oog springt verder een toename van 36 procent in verkochte eenheden Super DLTtape-drives, in vergelijking met het vorige kwartaal. Dit illustreert de grote belangstelling voor SDLT 320. Een andere opmerkelijk punt is de onthulling van het nieuwe geïntegreerde productontwikkelingsplan vlak na de overname van Benchmark. Dit plan biedt de uitgebreidste productenreeks aan tapedrive-producten en de uitwisselbaarheid tussen de Super DLTtape en Value DLTtape-producten wat eerdere investeringen veilig stelt.

De omzet uit de Storage Solutions Group (SSG) kwam het december-kwartaal uit op 64 miljoen dollar. Deze omzet bevat naast de automatische tapesystemen ook databeveiligingsproducten en -diensten. De verkopen in het OEM-kanaal zijn in vergelijking met het voorafgaande kwartaal bijna verdubbeld. De omzet uit de geautomatiseerde tapesystemen is met vijfendertig procent gestegen, inclusief de verkopen van de ATL ValueLoader (dankzij de overname Benchmark). Veel van de omzetgroei is te danken aan nieuwe producten van Quantum (de ATL P4000 en P7000 aan de bovenkant van de markt, de ATL M2500 voor het middensegment en de ATL SuperLoader aan de onderkant). Quantum ondervindt ook veel interesse voor het op disk gebaseerde back-up systeem, de DX30. Dit product heeft zelfs twee prijzen in de wacht gesleept.

De verwachtingen voor het vierde kwartaal blijven behoudend vanwege de aanhoudende economische onzekerheid en de beperkte zicht op de uitgaven van klanten. De verwachting is dat de omzet over het vierde kwartaal gelijk of licht hoger zal uitkomen dan die in de voorafgaande periode, dat de marges gelijk zullen blijven, dat de uitgaven blijven steken tussen de 65 miljoen en 70 miljoen dollar en dat de winst per aandeel gelijk zal blijven.

"De IT-uitgaven blijven een punt, maar databeveiliging blijft de hoogste prioriteit houden, zeker als de economie weer verbetert," aldus Belluzzo. "We blijven gericht op onze marktprestaties en op onze kostenstructuur. We zitten in een goede positie om te profiteren van de lange- termijnmogelijkheden met betrekking tot databeveiliging."

Over de officieuze winst per aandeel
Quantum heeft in het verleden steeds officieuze winst per aandeel gerapporteerd en daarnaast aanwijzingen gegeven over de winst per aandeel na verrekening van speciale baten en lasten volgens de GAAP-boekhoudmethodiek. Met ingang van het eerste kwartaal van boekjaar 2003 is de onderneming begonnen met het rapporteren van officieuze winst per aandeel volgens GAAP, daarbij dus rekening houdend met speciale lasten als overnamekosten, afschrijvingen op immateriële goederen en andere eenmalige lasten.

Quantum
Quantum Corporation (NYSE:DSS), opgericht in 1980, is een vooraanstaand leverancier van oplossingen voor databeveiliging met bedrijfswijde oplossingen voor opslag en gerelateerde diensten, die tegemoet komen aan de wensen van zakelijke gebruikers. Quantum is de grootste leverancier van tape drives en haar DLTtape-technologie is de standaard voor back-up, archivering en herstel van kritieke bedrijfsgegevens. Quantum is ook toonaangevend in ontwerp, productie en diensten op het gebied van geautomatiseerde tapesystemen die worden gebruikt voor beheer, opslag en overdracht van data. Dit jaar is de onderneming actief geworden in de markt van op schijf gebaseerde back-upsystemen met een oplossing die een geautomatiseerd tapesysteem emuleert en geoptimaliseerd is voor databeveiliging.

In het boekjaar dat eindigde in maart 2002 behaalde Quantum een omzet van 1,1 miljard dollar.

Contact:
Marije Stijnen
Storage Solutions Group
Quantum Storage UK Limited
t: 00 44 (1256) 84 87 07
marije.stijnen@quantum.com

PR-bureau:
Marije Verdouw
Lubbers & De Jong B.V.
t: 00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl

Deel: ' Quantum realiseert in derde kwartaal omzetgroei van twaalf procent '
Lees ook