Rotterdams Conservatorium

Rotterdams Conservatorium publiceert handboek Indiase muziek back

The Raga Guide, het eerste complete naslagwerk over Hindoestaanse raga’s

Op 7 april 1999 werd in het Nehru Centre in Londen een nieuw handboek voor Indiase muziek gepresenteerd: The Raga Guide. The Raga Guide is het eerste complete naslagwerk over de Hindoestaanse raga’s die de melodische basis vormen voor de klassieke muziek uit Noord India, Pakistan, Nepal en Bangladesh.

The Raga Guide is een initiatief van Joep Bor, hoofd van de afdeling Jazz, Pop & Wereldmuziek van het Rotterdams Conservatorium. Samen met de medewerkers en docenten van de studierichting Indiase muziek vormde hij de redactie die ruim drie jaar lang onderzoek verrichtte om de raga’s in kaart te brengen, te noteren en te analyseren. Dit resulteerde in een 196 pagina’s tellend boekwerk met vier CD’s waarin zowel muziekvoorbeelden als transcripties, analyses, historische beschrijvingen en illustraties zijn opgenomen.

Het Rotterdams Conservatorium speelt een voortrekkersrol in het onderwijs in Indiase Muziek. Aan de - in Europa unieke - studierichting Indiase muziek kan bansuri, sitar, tabla, viool en zang gestudeerd worden bij befaamde musici als Hariprasad Chaurasia en Budhaditya Mukherjee. Met de publicatie van The Raga Guide is de opleiding nu voorzien van kwalitatief hoogwaardig studiemateriaal dat als handboek en naslagwerk zal functioneren.

The Raga Guide is een internationale uitgave van Nimbus Records en zal over de hele wereld worden uitgebracht. In Nederland zal The Raga Guide voor ca. fl.135,- te koop zijn bij Musiques du Monde in Amsterdam en in de betere muziekhandel.

Deel: ' R'dams Conservatorium publiceert handboek Indiase muziek '
Lees ook