24-03-2000

raad voor de journalistiek vindt klacht shell tegen netwerk' gegrond

den haag - de raad voor de journalistiek, het klachten- en ethiekcollege van de nederlandse journalistiek, heeft een klacht van shell tegen twee programma's van de televisierubriek netwerk gegrond verklaard.

de programma's over de voorgenomen olieproductie in tsjaad door een consortium waar shell deel van uitmaakt, werden door shell als 'onjuist, tendentieus en suggestief van toonzetting, in zowel woord als beeld' beoordeeld. bovendien zou netwerk hebben nagelaten de in de journalistiek, bij dit soort 'beschuldigende programma's' van toepassing zijnde regel van ‘hoor en wederhoor’ toe te passen.

netwerk besteedde zowel in november 1998 als in mei 1999 aandacht aan de voorgenomen olieproductie in de afrikaanse landstaat tsjaad. in beide programma's werd een vergelijking gemaakt met de oliewinning in nigeria, een land 'getroffen door enorme milieurampen en sociale onrust', die het gevolg zouden zijn van 'lucratieve maar verwoestende oliewinningen'. als bewijs van dat laatste toonde het programma beelden van een vrachtwagen met een roetende uitlaat, een brand in een oerwoud, een schroothoop en een 'close up' van een lekkende pijpleiding.

na de eerste uitzending liet shell weten dat zij het programma tendentieus, eenzijdig, vooringenomen en leugenachtig vond en dat zij in een eventueel volgende uitzending gelegenheid wilde krijgen voor het geven van een weerwoord.

de volgende uitzending (mei 1999) bevatte inderdaad een shell-commentaar (van perschef maarten broekers), maar zoals de raad voor de journalistiek in haar uitspraak vaststelde, daarvan werd 'slechts een zeer korte onbeduidende, niet de kern van de in de uitzending op het consortium uitgeoefende zware kritiek rakende fractie getoond.' de raad stelde ook vast dat shell wel degelijk 'op een aantal wezenlijke punten een gemotiveerde reactie op die kritiek' had gegeven.

in haar verweer had de redactie van netwerk een andere uitleg van 'hoor en wederhoor'. de zeer gedetailleerde plannen van het consortium (onder operatorschap van exxon) waren volgens netwerk het 'hoor' en de in de uitzendingen geuite kritiek daarop de 'wederhoor'.

in haar uitspraak zegt de raad voor de journalistiek dat shell terecht heeft geklaagd dat in de uitzending van 7 mei 1999 in wezen geen wederhoor heeft plaatsgevonden. de klacht is dan ook gegrond verklaard. de raad verzoekt de betrokken programmamakers in een uitzending van netwerk aandacht te besteden aan deze uitspraak.

Deel: ' Raad voor Journalistiek Klacht Shell tegen Netwerk gegrond '
Lees ook