Foster Parents Nederland

Radio Gune Yi wint internationale prijs

Radio Gune Yi ('jeugdradio') is een uniek wekelijks radioprogramma voor en door kinderen in Senegal, geinitieerd door PLAN International. Het programma won in juni dit jaar een prestigieuze prijs (Finalist Award) tijdens de 'International New York Festivals' in de categorie kinder- en jeugdprogramma's. Dit jaar streden 1297 deelnemers uit 31 landen om de prijzen voor radioprogramma's en -reclame. Voor iedere categorie werden drie finalisten gekozen.

Volgens Winnie Tay, directrice van PLAN Senegal, kunnen het team van Radio Gune Yi en de kinderen trots zijn op deze prestatie. "Ze hebben allemaal heel hard gewerkt. Het is prachtig om deze erkenning te krijgen, niet alleen voor het innovatieve en succesvolle ontwikkelingsproject, maar ook voor de kwaliteit van het programma zelf."

Radio Gune Yi werd in 1995 geinitieerd door PLAN International Senegal. Kinderen worden geleerd om radioprogramma's te maken voor hun leeftijdgenoten met als doel de Rechten van het Kind te promoten, met name het recht op vrijheid van meningsuiting. Alle afleveringen worden op locatie opgenomen. In de afgelopen vier jaar heeft Radio Gune Yi meer dan honderd dorpen bezocht en meer dan duizend kinderen opgeleid. Honderdduizenden kinderen en volwassenen luisteren naar het programma op de radio. Iedere uitzending wordt beschouwd als een lokaal evenement met een grote impact op de kinderen, hun ouders en de dorpsgenoten.

De kinderen in Senegal krijgen via Radio Gune Yi de unieke mogelijkheid om in de microfoon te spreken en hun mening te uiten. Al tijdens de opnames ervaren de kinderen wat recht op vrijheid van expressie en toegang tot informatie in de praktijk betekent. In de dorpen waar Radio Gune Yi is geweest, zijn clubjes gevormd waar gezamenlijk geluisterd wordt naar de uitzendingen maar waar kinderen ook nieuwe initiatieven ontplooien, zoals theatervoorstellingen. Zo creëren kinderen voor zichzelf de ruimte om met leeftijdsgenoten te onderzoeken, te denken en te praten over de dingen die hen bezighouden.

last updated: 30/08/99

Deel: ' Radio Gune Yi wint internationale prijs '
Lees ook