Ingezonden persbericht


RADIO
PERSBERICHT

TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 25 augustus 2001, 14.02-15.00 uur, Teleac/NOT 747 AM Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

Resistentie dreigend gevaar voor tbc-bestrijding

Dankzij de financiële mogelijkheden en de kennis in de medische wereld zou het mogelijk moeten zijn om een besmettelijke ziekte als tuberculose definitief de wereld uit te helpen. De praktijk is helaas anders. Wat zijn daarvan de oorzaken? En wat gebeurt er dan wèl op het gebied van bestrijding van tbc? De hele uitzending van Tema is aan dit onderwerp gewijd.

Tema sprak over de wereldwijde situatie van tbc met de arts Jaap Broekmans, directeur van de KNCV, de Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging tot bestrijding der tuberculose. Volgens de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, is de aanpak van tuberculose wereldwijd een succes. Het aantal patiënten is de laatste jaren fors gedaald. Toch dreigt er volgens Broekmans een groot gevaar, namelijk de resistentie van patiënten tegen de gangbare medicijnen. De huidige aanpak betekent het nauwgezet innemen van medicijnen gedurende langere tijd. Gebeurt dat niet - bijvoorbeeld omdat patiënten denken: "ach de ziekte zal wel over zijn, dus ik stop ermee"- dan kan de bacterie resistent worden. En dat betekent dat er vele malen hogere kosten gemaakt moeten worden om deze vormen van besmetting tegen te gaan. Juist in ontwikkelingslanden is dit een groeiend probleem.

Vietnam is een land waar de bestrijding van tbc vergevorderd is, mede dankzij het werk van de Nederlandse overheid, de KNCV en het MCNV, het Medisch Comité Nederland-Vietnam. Tema was in Vietnam en volgde de tropenarts Agnes Gebhard bij haar werk voor het MCNV. Het accent lag op Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon, waar het nationale programma tegen tbc zich speciaal richt op het opsporen en behandelen van tbc onder zwervers en daklozen.

Dit is een uitzending in het kader van een project binnen Tema over infectieziekten wereldwijd, mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van NCDO, duurzame wereld. Dit programma is eerder uitgezonden op 6 januari 2001.

TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - wordt gemaakt door Zita Bebenroth, Irma Koevoet en Menno Hoeboer. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Pieter Kuipers. Eindredactie: Henk Halfman.

Deel: ' Radioprogramma Tema over resistentie bij tbc-bestrijding '
Lees ook