STICHTING KORRELATIE

Ramp in Amerika leidt tot 200 gesprekken bij Korrelatie

De ramp in Amerika heeft bij Korrelatie in de eerste week tot zo'n 200 gesprekken geleid. De aard van de gesprekken veranderde enigszins gedurende de week. In eerste instantie belden vooral die mensen die geen contact konden krijgen met familie en vrienden in Amerika en mensen die angstig waren voor de gevolgen van deze aanslag. In tweede instantie belden mensen die uiting wilde geven aan hun medeleven, mensen met een duidelijke mening over de VS en met een mening over de verslaglegging van de ramp.

De eerste gesprekken waren vooral over met mensen die geen contact konden krijgen met familieleden, vrienden of collega's in Amerika. Daarnaast vroegen anderen zich af of deze aanslag het einde van de wereldvrede betekent en wat de gevolgen voor Nederland zijn. Deze bellers hadden bijvoorbeeld al eens een oorlog meegemaakt, of maakten zich zorgen om de toekomst van hun kinderen. Ook kwamen er gesprekken binnen van mensen die geconfronteerd werden met traumatische ervaringen uit hun eigen verleden (bijvoorbeeld de ramp in de Bijlmer of een ander vliegtuigongeluk hebben meegemaakt). Na een paar dagen kwamen ook andere reacties binnen. Bellers wilden uiting geven aan hun medeleven en schok door bijvoorbeeld een condoleanceregister te tekenen of mee te lopen in een stille tocht. En mensen wilden hun mening geven over het waarom van de aanslag en hun visie op de rol van Amerika in de wereld. De medewerkers van Korrelatie (0900-1450) hebben geluisterd, advies gegeven, de angst gerelativeerd en zo nodig verwezen naar de juiste organisaties.

Ongerust
Bellers die bang waren voor de gevolgen van de ramp werden gerustgesteld. Een jonge vrouw:'Ik ben erg ongerust over de gevolgen voor Nederland en dan vooral voor mijn kinderen. Ik heb net bij school met andere moeders over de situatie gesproken. Nu ben ik alleen thuis en merk ik dat ik bang ben. Waarom laat de regering geen geruststellende berichten horen?' Vaak bleven mensen aan de televisie gekluisterd:'Ik wil de tv wel uitzetten maar ik word er naar toe getrokken. Ik wil niks missen'. Deze bellers krijgen het advies de informatiestroom te beperken en hun gedachten te verzetten. De continue confrontatie met de beelden voedt de angst. De angst voor een Derde Wereldoorlog leefde vooral bij bellers die al eens een oorlog hadden meegemaakt. Een man vertelt:'Ik heb tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp gezeten. Het zien van deze beelden roept een enorme spanning op. Ik heb zo'n spierpijn dat ik bijna niet kan lopen. Ik snap niet dat mensen hun gezond verstand niet wat meer gebruiken. Het geloof verkondigt toch niet het doden van onschuldige mensen?'

Meninggevers
Een deel van de bellers had een duidelijk mening over hetgeen gebeurd is. Zo belde een boze man:'Aan de slachtoffers van deze aanslag wordt veel aandacht besteed terwijl er over de hele wereld duizenden doden vallen door toedoen van de Verenigde Staten. Voor die slachtoffers zijn we niet drie minuten stil'. Ook wordt de Israëlisch-Palestijnse kwestie een paar keer genoemd en de rol van Amerika in dat conflict. Een aantal anderen is ervan overtuigd dat Amerika om deze aanslag 'gevraagd' heeft. 'Ze denken de baas te zijn over de hele wereld. Dit is een koekje van eigen deeg' De verhalen van feestvierende Marokkanen in Ede zorgde voor een aantal verontwaardigde gesprekken;'Is dat echt gebeurd? Dat kan ik niet bevatten'.
Nadat bekend werd dat er in Nederland brand is gesticht bij islamitische scholen en moskeeën belde een vrouw 'Ik wil graag een telefoonnummer van een islamitische organisatie om te kunnen vertellen dat ik het heel erg vind wat er gebeurt. Het is niet juist om alle moslims over één kam te scheren, ieder geloof heeft zijn extremisten. Als het maar geen hetze wordt'.

Verslaglegging op tv en radio
Naast een mening over de wereldpolitiek heeft een aantal bellers moeite met de hoeveelheid informatie en de manier waarop de verslaggeving gaat. Een man: 'Kunnen jullie er niet voor zorgen dat die beelden van het vliegtuig dat zich WTC inboort niet meer uitgezonden worden? Ik kan er niet goed tegen'. Een andere meneer:'Ik zit in de auto en heb de radio aan. Net luister ik naar de stem van een vrouw, die vlak voor haar dood vanuit het World Trade centrum, met haar man belt. Ik ben er naar van. Ik vind het gevaarlijk dat op dit tijdstip, een dergelijke uitzending plaatsvindt. Omroepen moeten zich meer realiseren welke impact dit nieuws op de luisteraars heeft'. Deze bellers krijgen het telefoonnummer van de betreffende omroep om hun klacht te uiten.
In de hoop dat Amerika haar hoofd koel houdt vertelde een man:'Ik ben met mijn dochter naar het Oorlogsmuseum geweest. Daar kregen we een spulletjes mee in een plastic zak met daarop de prachtige uitspraak 'Oorlog hoort in een museum'. Daar wil ik me graag bij aansluiten'.

Korrelatie (www.korrelatie.nl) is iedere werkdag van 9.00u tot 22.00u bereikbaar op telefoonnummer 0900-1450 (22ct/10Eurocent per minuut).

20 sep 01 14:59

Deel: ' Ramp in Amerika leidt tot 200 gesprekken bij Korrelatie '
Lees ook