Ramsey Nasr wint Louis d’Or en Marieke Heebink Theo d’Or

Ramsey Nasr wint Louis d’Or en Marieke Heebink Theo d’Or

Zondag 13 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Ramsey Nasr en Marieke Heebink ontvingen de Louis d’Or en Theo d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke dragende rol.

De jury over de winnaar van de Louis d’Or 2015, Ramsey Nasr, voor zijn rol in The Fountainhead in regie van Ivo van Hove door Toneelgroep Amsterdam: ‘In The Fountainhead is de eigenzinnige architect Howard Roark het retorisch en emotioneel middelpunt, en het is op een krachtige en tegelijk mooi ingehouden manier waarop Ramsey Nasr hem gestalte geeft. Hij verrast keer op keer als veelzijdig en intelligent speler, die met zijn bijzondere, intense uitstraling elke voorstelling een impact meegeeft die verder rijkt dan een toneelavond.’

De jury over de winnaar van de Theo d’Or 2015, Marieke Heebink, voor haar rol in Medea in regie van Simon Stone door Toneelgroep Amsterdam: ‘In Medea bewijst Heebink zich hier opnieuw als een leergierig, uiterst toegewijd en precies actrice. Als ‘titelheldin’ in Stones ‘Medea’ weet ze op een voorbeeldige en meeslepende het wezen van die mythe in de kern te raken. Haar personage zou zo maar een bekende kunnen zijn: succesvol arts, getrouwd, twee zoontjes. Totdat ze op een bepaald moment een wanhoopsdaad begaat. Heebink doseert de suspense van dit grote drama perfect. Verdriet, wanhoop en woede worden bijna tastbaar, haar lach jaagt angst aan ondanks de lichtheid ervan. Groots is haar emotionele kracht. Groots is deze ultieme, klassieke rol van Marieke Heebink.’.

De Colombina en Arlecchino, prijzen voor de beste bijdragende rol, gingen naar Antoinette Jelgersma en Vincent van der Valk. De VSCD Mimeprijs ging naar Voetbal op hoge hakken van Kopergietery, De Toneelmakerij won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie met De Tantes en Ramses Graus ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor zijn rol in De grote illusionist van Het Filiaal. Loek Zonneveld ontving de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands Toneel. En voor de tweede keer werd ook de Regieprijs uitgereikt, deze ging naar Johan Doesburg voor Genesis. Ook werd de ACT Award uitgereikt aan Waldemar Torenstra, wegens zijn inzet voor Nederlandse acteursbelangen.

De Nederlandse Toneeljury bestaat uit: Boris van der Ham (voorzitter), Cecile Brommer, Keimpe de Jong, Walther van den Heuvel, Lieke Jordens, Wybrich Kaastra, Jeannette Smit en Karin Veraart.

--- einde persbericht ---

Deel: ' Ramsey Nasr wint Louis d’Or en Marieke Heebink Theo d’Or '


Lees ook