Raoul Rosenthal uit Amsterdam wint Nationale Scheikunde Olympiade 2007


Vier leerlingen naar Internationale Chemieolympiade in Rusland

ENSCHEDE, 20070614 -- Raoul Rosenthal uit Amsterdam heeft de 28e Nationale Scheikundeolympiade gewonnen. De twintig beste VWO-leerlingen van Nederland met een natuurprofiel streden dit jaar bij General Electric Plastics in Bergen op Zoom om de eerste plaats. De prijsuitreiking vond gisteren plaats in de Markiezenhof te Bergen op Zoom, het stadspaleis. De prijzen werden overhandigd door de Global Technology Manager van GE Plastics, de Amerikaan Tom Stanley en de burgemeester van Bergen op Zoom, Han Polman. De vier toppers zullen Nederland volgende maand vertegenwoordigen bij de 39e Internationale Chemieolympiade in Moskou, Rusland van 15 tot en met 24 juli aanstaande.

De Nationale Scheikundeolympiade vindt elk jaar plaats en heeft als doel middelbare scholieren te interesseren en enthousiasmeren voor science in het algemeen en scheikunde in het bijzonder. In twee schriftelijke voorrondes werden 20 leerlingen geselecteerd uit 1250. De finale vond dit jaar plaats van 6 tot en met 13 juni bij GEP in Bergen op Zoom.

Tijdens deze week volgden de leerlingen theorie- en praktijklessen, ondermeer op het gebied van organische chemie, fysische chemie, polymeerchemie, kwantumchemie en spectrometrie. De week werd afgesloten met een theorie- en practicumtoets.

De winnaars komen in aanmerking voor een studiebeurs van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) als zij daadwerkelijk (technische) scheikunde of moleculaire wetenschappen gaan studeren.

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO nationaal expertiscentrum voor leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, het Candea College Duiven, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Centrale Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV)

Uitslag van de 28e Nationale Scheikunde Olympiade 2007
Nr 1:
Raoul Rosenthal (jongen)
JSG Maimonides, Amsterdam
6 VWO
Docent: J. Dijkstra
Nr 2:
Mathijs de Jong (jongen)
Gymnasium Camphusianum, Gorinchem
6 VWO
Docent: M. van den Hil
Nr 3:
Bas van Genabeek (jongen)
Gymnasium Beekvliet, Sint Michielsgestel
5 VWO
Docent: M. Scheffers-Sap
Nr 4:
Christiaan Douma (jongen)
Piter Jelles Gymnasium, Leeuwarden
5 VWO
Docent: D. Schut
Nr 5:
Sijia Chen (meisje)
Christelijk Lyceum Delft
6 VWO
Docent: M. de Rijke-Schagen


Deel: ' Raoul Rosenthal uit Amsterdam wint Nationale Scheikunde Olympiade 2007 '
Lees ook