Ratten-en muizengif blijft milieu belasten


Rosmalen, 20170307 -- Vanaf 1 juli 2015 is het verboden om grootverpakkingen ratten-en muizengif te kopen. Toch is dit niet de oplossing voor het milieu: zowel particulieren als bedrijven kunnen ongehinderd grote hoeveelheden gif blijven gebruiken. Het gif brengt ernstige schade toe aan mens, dier en milieu.

Ratten-en muizengif blijft milieu belastenDifenacoum en difethialon zijn twee werkzame stoffen die niet alleen ratten en muizen doden, maar ook een aanslag zijn voor het milieu. Het gif zorgt voor inwendige bloedingen bij ongedierte. Bloostelling bij de mens kan plaatsvinden door huidcontact, inademing of opname via de mond. Een verhoogde neiging tot bloedingen of zwaar bloedverlies is het gevolg.

Ratten-en muizengif (rodenticiden) blijft lang in de bodem en komt in planten en dieren terecht. Door een blijvende blootstelling aan dit gif raakt ongedierte resident tegen deze middelen. Leveranciers van het gif adviseren om dan gewoon een ander soort gif te proberen. ‘ Ongehoord’, vindt François van Iersel, importeur van Pest Free. Hij legt uit: ‘dit is dweilen met de kraan open, want ratten overleven een dosis gif vaak. Geef ze een ander soort gif, dan bouwen ze ook hier weer resistentie tegen op.’

Ongediertebestrijders blijven vasthouden aan het gebruik van milieubelastende middelen. Van Iersel is sinds 1993 actief op het gebied van ongediertebestrijding en heeft alle ontwikkelingen met belangstelling gevolgd. Effectief ratten en muizen bestrijden zonder dat er gebruik gemaakt wordt van gif: in 2013 is van Iersel officieel importeur van Pest Free voor de Benelux.

Pest Free is duurzame ongediertebestrijding dat veilig is voor mens, dier en milieu. Het werkt op basis van een elektromagnetisch veld, wat het metabolisme van ratten en muizen verstoort. Plaag het ongedierte 24 uur per dag, en het zal vanzelf vertrekken. Veel bedrijven en particulieren hebben inmiddels gekozen voor deze milieuvriendelijke ongediertebestrijding. Dit past precies in het beeld waar de Partij voor de Dieren zich voor inzet: dood geen overlast gevende dieren (motie 13, 2015).

Pest Free is exclusief verkrijgbaar via www.pestfree.nl


Deel: ' Ratten-en muizengif blijft milieu belasten '
Lees ook