Gemeente Den Haag


22 februari 1999

Raymond van Barneveld winnaar Sportprijs Den Haag 1998

Raymond van Barneveld, is vanavond winnaar geworden van de Sportprijs Den Haag 1998. Tijdens de druk bezochte Gemeentelijke Sportbijeenkomst in het Atrium van het stadhuis, ontving hij uit handen van sportwethouder Wilbert Stolte de Haagse Sportprijs 1998. De Gulden Ooievaar werd uitgereikt aan De Konmar, terwijl de Jeugd- en Sportstimuleringsprijs respectievelijk naar Sebastiaan Borst (Nederlands kampioen schermen op meerdere wapens) en korfbal- vereniging Die Haghe ging. Daarnaast ontvingen 230 Haagse sporters die vorig jaar Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioen werden, de Haagse sportpen- ning.

Volgens de Gemeentelijke Adviescommissie Sportprijzen Den Haag, die het College van Den Haag over de sportprijzen adviseerde, was de prestatie van Van Barneveld van absoluut topniveau, toen hij in 1998 als eerste Nederlander de Embassy World Professional Darts Championship op zijn naam bracht. Naast Raymond van Barneveld was ook Michael Boogerd genomineerd, die in 1998 onder meer Nationaal Kampioen Wielrennen werd voor professionals op de weg en een vijfde en een zesde plaats behaalde respectievelijk bij de Tour de France en het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg.

De Gulden Ooievaar (voor bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de sport) ging naar De Konmar die het mogelijk maakte dat in 1998 de KonMarathon in het kader van Den Haag 750 jaar werd georganiseerd. Andere genomineerden waren: Het Witte Kruis (voor hun brede sponsoring, zonder alleen naamsbekendheid na te streven) en Group 4 Securitas International voor de ondersteuning van de North Sea Regatta.

De Sportstimuleringsprijs (voor sportactiviteiten met grote maatschappelijke betekenis) werd toegekend aan korfbalvereniging Die Haghe. Andere genomineerden waren Stichting Welzijn Escamp (met veel creativiteit en op vernieuwende wijze sport, welzijn en onderwijs bij elkaar brengen) en John van Ringelenstein (voorzitter ADO Den Haag, voor het overwinnen van veel barriëres die hij iedere keer weer tegenkomt). De prijs bestaat uit een oorkonde waarbij in overleg met de prijswinnaar een geldbedrag van f.5.000,- wordt bestemd voor een maatschappe- lijk doel.

De Jeugdsportprijs (voor veelbelovende jonge sporters) ging naar Sebastiaan Borst. Deze jonge schermer werd in 1998 voor de vierde keer Nederlands kampioen schermen op meerdere wapens. Andere genomineerden waren Donna Brongers (Europees kampioene darts meisjes t/m 18 jaar en Stella Kropff (Nederlands kampioene schoonspringen 14-15 jaar, 3 meterplank.

Den Haag benoemt sportambassadeurs

Tijdens de Gemeentelijke Sportbijeenkomst, die voor de 25e keer werd georgani- seerd, benoemde wethouder Wilbert Stolte een groot aantal (ex-)topsporters tot Sportambassadeur van de stad. Zij zullen dit jaar sportevenementen in Den Haag extra luister bijzetten en de naam Den Haag als Sportstad verder helpen uitdra- gen. Ook zullen zij jonge sporters adviseren tijdens hun sportloopbaan en de gemeente Den Haag vertegenwoordigen bij wijk- en/of buurtactiviteiten. Voor al die activiteiten stelde de gemeente een symbolische cheque van f. 25.000,-beschikbaar, die wethouder Stolte namens de gemeente aan de ambassa- deurs overhandigde aan oud toptennisspeelster Marcella Mesker.

De volgende (ex) topsporters werden benoemd tot sportambassadeur: Richard Krajicek (tennis), Raymond van Barneveld (darts), Michael Boogerd (wielrennen), Mario v.d. Ende (voetbalscheidsrechter), Ties Kruize (hockey), Ties Kruize (hockey), Marc Delissen (hockey), Erica Terpstra (zwemmen), Marcella Mesker (tennis), Bart Veldkamp (schaatsen), Ria Stalman (atletiek), Martin Jol (voetbaltrainer), Bart Volkerijk (honkbal), Astrid v.d. Knaap (badminton), Peter Blang (volleybal), Vanessa Atkinson (squash), Michael Sassen (bowlen), Patrick van Olphen (handbal), Ingrid Piersma (volleybal), Mandy Loorij (korfbal), Tim Abbenhuis (korfbal), John Blankesteyn (voetbaloffical), Joan Haanapppel (kunst- schaatsen) en Dick Jol
(voetbalscheidsrechter).

Deel: ' Raymond van Barneveld winnaar Sportprijs Den Haag 1998 '
Lees ook