Gemeente Leiden

Persbericht

Reactie Lenferink op onderzoek Groen

Publicatiedatum: 26 februari 2003

Burgemeesterskandidaat Henri Lenferink:

Onderzoek Groen levert weinig op. Weten wat er speelt door de stad in te gaan

Burgemeesterskandidaat Henri Lenferink reageert op het vanmorgen door zijn tegenkandidaat Groen gepresenteerde onderzoek over de burgemeester in Leiden. Hier blijkt overduidelijk het verschil in bestuursstijlen. Om te begrijpen hoe de stad leeft, om te weten wat er speelt moet je de straat op, de wijken in. Een regelmatig terugkerend onderzoek of panel onder zon 50 tot 70 Leidenaren levert geen goed beeld. Bovendien houdt de gemeente jaarlijks een Stadsenquête.

Henri Lenferink vindt de vragen zoals die nu zijn gesteld erg lijken op de vragen die ook aan Leidenaren zijn gesteld toen de profielschets voor de burgemeester werd opgesteld. Ook de antwoorden wijken niet veel af. Bovendien geeft Lenferink aan dat het onderzoek wat hem betreft geen nieuwe informatie oplevert. De gemeenteraad heeft de profielschets vastgesteld en deze twee kandidaten voorgedragen. In de profielschets staat ongeveer hetzelfde als het onderzoek van Groen. Die profielschets is overigens in samenspraak met de inwoners van Leiden gemaakt.

Jaarlijkse Stadsenquête geeft inzicht in zaken die spelen

De gemeente Leiden voert elk jaar een onderzoek uit onder zon 3000 inwoners. Dat onderzoek gaat over allerlei onderwerpen: van cultuur tot cameratoezicht, van vrijwilligerswerk tot fietsgebruik. De stadsenquête geeft een representatief beeld van de onderwerpen die spelen in de stad. Lenferink: Het is goed om met de resultaten uit die Stadsenquête aan de slag te gaan.

Verschil in bestuursstijl

Henri Lenferink ziet hier de verschillen in besturen: Harry Groen zoekt het in onderzoek en panels, ik zoek de mensen op. Ik vind dat je veel meer betrokkenheid toont door naar de mensen toe te gaan en zaken helder en duidelijk te maakt. Op die manier kun je ook oplossingen zoeken die aansluiten bij de wensen van de inwoners.

Geen schaduwraad vormen

Het voorstel van burgemeesterskandidaat Groen om elke twee maanden zon 50 Leidenaren bij elkaar te zetten vindt Lenferink geen goede keuze: Dat lijkt erg op een soort schaduwraad. Wat voegt dat toe? We hebben een gekozen volksvertegenwoordiging met 39 raadsleden die ook goed ingevoerd zijn in wat leeft in de stad en de problemen en ontwikkelingen kunnen aangeven. Ik zie niets in weer een structuur erbij. Daarom wil ik een burgemeester tussen de mensen zijn. Dan zie je wat er leeft in de stad.

Deze pagina is gewijzigd op 27-02-2003

Deel: ' Reactie Lenferink op onderzoek Groen in Leiden '
Lees ook