Socialistische Partij

12de congres


---

Bericht uit een ghetto - in Noord-Holland

Amsterdam, 14 maart 2003

Het SP-Statenlid Carlien Boelhouwer voelt plaatsvervangende schaamte als zij het bericht voorleest, een klein knipseltje uit een lokale krant: "De Amsterdamse politie heeft woensdag 12 maart in de sloopflat Grunder in Zuidoost ongeveer dertig illegale bewoners op straat gezet. Vijftien mensen zijn gearresteerd, van wie er tien mogelijk illegaal in het land verblijven. De vijf andere arrestanten werden gezocht wegens onder meer openstaande geldboetes. De overige mensen die de politie aantrof, kregen een procesverbaal omdat ze zich op verboden terrein bevonden."

Dit nieuwsberichtje kwam hard aan bij Carlien Boelhouwer. "Vier zinnen voor dertig keer menselijk drama," aldus Carlien. "Dertig mensen die hun eigen ghetto moesten vormen in een sloopflat zonder water, zonder stroom of verwarming, zonder veiligheid. De kaste van de onaanraakbaren krijgt ook in Nederland vorm. Een schande."

Carlien is sinds 1999 lid van de tweemens fractie van de SP in de Provinciale Staten. Als resultaat van de verkiezingen van 11 maart heeft ze er binnenkort 3 nieuwe collega's bij. Maar de vreugde over de verkiezingsuitslag wordt tijdens ons gesprekje overstemd door boosheid, terwijl ze een publicatie van het provinciebestuur citeert: "De provincie vindt het belangrijk dat de inwoners van Noord-Holland ongeacht afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid en/of handicap op hun eigen manier een prettig leven kunnen leiden. De provincie investeert daarom in de sociale infrastructuur van Noord-Holland. Zo heet het in de PR-teksten van het provinciale PvdA-CDA-VVD college. Maar terwijl de gedeputeerden gebogen stonden over de plannen voor nóg een ringweg, nóg een bedrijfsterrein, nóg meer asfalt, vielen dertig mensen door de vangnetten, keihard op de grond. Ze werden gedwongen om hun eigen 'sociale infrastructuur' op te zetten, op een manier die we zo goed kennen van de collecte-filmpjes over derde wereld landen," stelt Boelhouwer vast.

"Deze dertig mensen werden heel even zichtbaar, 4 regeltjes in de krant. Maar hoeveel meer moeten er op zo'n mensonwaardige manier overleven? En hoeveel razzia's zullen er nog volgen om de slachtoffers te straffen in plaats van de verantwoordelijken?"

Carlien Boelhouwer wil dat het provinciebestuur oog heeft voor degelijke situaties. "De verhoudingen in de Provinciale Staten zijn op 11 maart veranderd. Hoe het volgende college van Gedeputeerde Staten er ook uit komt te zien, ik hoop dat er eindelijk sociaal beleid gevoerd gaat worden. Als je kanslozen opjaagt en vervolgt, los je de oorzaak van de problemen niet op. Het is hoog tijd dat we investeren in mensen. Geen mooie teksten in provincie-foldertjes. Maar ook als provincie de daad bij het woord voegen!"
---

Deel: ' Reactie Statenlid Boelhouwer op bericht uit Amsterdamse krant '
Lees ook