Consumentenbond


--

Telefoon roodgloeiend over Tefal stoomstrijkijzers

10 november 1999

De telefoon van de Consumentenbond staat roodgloeiend: heel veel mensen reageren op de uitzending van TROS Radar van dinsdagavond 9 november. In deze uitzending adviseert de Consumentenbond om voorlopig geen water te gebruiken in het stoomstrijkijzer van Tefal. In ieder geval totdat het resultaat bekend is van het onderzoek van de Inspectie Gezondheidsbescherming (de Keuringsdienst van Waren) naar de veiligheid van dit apparaat. In 35 gevallen is namelijk kortsluiting ontstaan, wat kan leiden tot brand. In totaal liggen er 130 klachten over het stoomstrijkijzer van Tefal. De eigen technische dienst van Tefal heeft geen gebreken kunnen ontdekken. Het onderzoek van de Keuringsdienst van Waren wordt binnen enkele weken afgerond.

Mensen met klachten over hun Tefal stoomstrijkijzer kunnen zich melden bij de klantenservice van de Consumentenbond, tel. 070 - 445 45 45, of stuur een e-mail met daarin uw naam en adresgegevens, het type strijkijzer en de periode (hoeft niet op de dag/week nauwkeurig) wanneer dat ijzer gekocht is. Melders krijgen van de Consumentenbond schriftelijk bericht wanneer het rapport van de Inspectie klaar is.


Vissen achter het (inter)net? Succes

8 november 1999

Op zaterdag 6 november organiseerde de Consumentenbond het eerste Bondscongres 'Vissen achter het (inter)net?'. De belangstelling voor het congres in het internetcentrum MediaPlaza was zeer groot. Meer dan 150 personen, waaronder Bondsraadsleden en leden van de Consumentenbond volgden de debatten over Veilig Kopen Op Internet (dr. E. Plooij-van Gorsel - Europarlement VVD, dr. M. Wagenaar - tweede-kamer PvdA, J. Dekker - Shop.nl, drs. F. van Dorst - DMSA en drs. W. Koole - Consumentenbond) en Digitale Tweedeling (M. Andela-Baur -SeniorWeb, Drs. J. Lintsen, ministerie BZK, G. Roethof
- ISOC, ir. P. Smits - KPN, drs. W. van Velzen - EPN en drs. F. Cohen - Consumentenbond) .

Conclusies debat Veilig kopen op internet:
1 Fatsoen en je houden aan spelregels vinden alle deelnemers belangrijk. Ondernemers willen een vertrouwensrelatie met de klant. 2 De Consumentenbond verweet de VVD de consument op Europees niveau al lang bestaande rechten te willen ontnemen. Het in je eigen land naar de rechter kunnen stappen is al tientallen jaren bestaand recht in de EU.
3 PvdA en VVD verschillen van mening over wetgeving op internet. De VVD kiest voor het midden- en kleinbedrijf: de wetgeving van het land van de aanbiedende ondernemer moet gelden. De PvdA is het eens met de Consumentenbond dat het land van de consument voorop moet staan.
4 De DMSA kondigde aan dat er een internationaal initiatief van direct marketeers komt om ongewenste e-mail reclame en spam tegen te gaan. Maar tegelijkertijd wees de DMSA wetgeving af. 5 De PvdA wees erop dat de overheid als aanbesteder hoge eisen kan stellen aan de leveranciers op internet, ook qua spelregels. De Consumentenbond kondigde aan dat hij bereid is met de ondernemers na te denken over alternatieve geschillenbeslechting op Europees niveau mits het principe van het land van de consument wordt geaccepteerd. Veel geschillen zullen immers een kleine omvang hebben. Dan is naar de rechter stappen veel te kostbaar.

Conclusies Digitale Tweedeling:
1 Er is een tweedeling, hoewel de werkelijkheid complexer is; 2 Zowel kosten, kennis/vaardigheden als de wil spelen een rol. Het niet willen moet gerespecteerd worden, maar aan achterstand in kosten en kennis/vaardigheden kunnen we wat doen; 3 De tweedeling is niet wenselijk: het recht op toegang van iedereen moeten we garanderen;
4 Overheid en bedrijfsleven moeten meer ambities hebben: kijk naar het beste buitenland, niet alleen naar de top tien. Voorbeeld onderwijs: in Engeland één nieuwe computer per negen leerlingen; in Nederland een tweedehandsje per twintig.
5 Bijstandsuitkering moet omhoog met f 1000,- per jaar voor internetkosten;
6 Financiële maatregelen ter stimulering: goedkopere huiswerkcomputer en KPN spreekt bereidheid uit deze goedkoop te koppelen aan telefoonnet;
7 Fixed rate voor lokaal bellen helpt internet stimuleren; KPN kondigt aan dat die er voor ISDN zal komen voor het einde van het jaar; KPN voorspelt het einde van de telefoontik voor internet; 8 Basisvoorziening voor ouderen creëren t.a.v. kennis; 9 Stimulering internet door EZ van 40 miljoen per jaar moet naar Sociale Zaken onder het motto: stimuleer de vraag, niet het aanbod.

Zie ook de speciale website over de campagne 'De Digitale Consument': www.dedigitaleconsument.nl.

Internetwinkels controleren veiligheid van klantgegevens

5 november 1999

Volgens de hackers die hebben ingebroken in de computers van de internetwinkels, is het mogelijk om bij een aantal internetwinkels toegang te krijgen tot het bestand met de persoonlijke gegevens van de klanten. Deze winkels zullen op verzoek van de Consumentenbond controleren of dit waar is en zo nodig maatregelen nemen. Op 2 november hebben twintig Nederlandse internetwinkels het Web Trader-logo gekregen. Dit is een nieuw keurmerk voor internetwinkels waar consumenten veilig en betrouwbaar kunnen kopen. In de bijbehorende gedragscode staat: 'De aanbieder treft passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de [Imaoverdracht van persoonlijke informatie.' Als klantgegevens niet voldoende beveiligd zijn, wordt dus niet voldaan aan deze code. De Consumentenbond heeft de internetwinkels op de hoogte gebracht van de actie van de journalisten. De internetwinkels zullen opnieuw naar de veiligheid van hun klantenbestanden kijken. Als het nodig blijkt om (aanvullende) maatregelen te nemen, zullen zij dat op zeer korte termijn doen. De Consumentenbond is blij met de actie van de journalisten. Het unieke van Web Trader is dat miljoenen Nederlanders met elkaar de internetwinkels gaan controleren en in de gaten houden, en dat is precies wat gebeurd is.

Zie ook de speciale website over de campagne 'De Digitale Consument': www.dedigitaleconsument.nl

Consumentenbond houdt Superweb in de gaten

5 november 1999

Bij duizenden klanten van Superweb is geld afgeschreven, zonder dat ze het internet op kunnen. De internetprovider heeft beloofd de fout te herstellen.
Superweb is een nieuwe internetprovider, waarbij de klant geen telefoontikken hoeft te betalen maar alleen een vast maandelijks bedrag. Klanten van Superweb hebben het gevoel dat het bedrijf de gewekte verwachtingen niet waar kan maken. In een aantal stappen worden steeds meer mensen toegelaten en dat is niet helder uitgelegd. De Consumentenbond vindt het een ingewikkelde manier van [Imahet introduceren van een nieuw product en begrijpt dat het verwarring oplevert bij de klanten. Bovendien kampt Superweb met technische problemen, waardoor ze (nog) niet alle internetdiensten kan aanbieden. Terwijl bij duizenden klanten wel het abonnementsgeld is afgeschreven. Superweb heeft beloofd de informatie richting de klanten te verbeteren, de technische problemen zo spoedig mogelijk op te lossen en te zorgen voor een adequate financiële tegemoetkoming. De Consumentenbond zal controleren of de internetprovider zich houdt aan deze toezeggingen.

Zie ook de speciale website over de campagne 'De Digitale Consument':www.dedigitaleconsument.nl

Recall: Xi Temptation, Xi Freshness, Xi Relax en Xi Strength

4 november 1999

Frisdrankenfabrikant Vrumona roept consumenten op om de drank Xi, in de flesjes van 33 cl. niet te consumeren. De mogelijkheid bestaat [Imadat in incidentele gevallen kleine glasdeeltjes voorkomen in de varianten Xi Temptation en Xi Freshness. Onaangebroken flesjes kunnen worden teruggebracht naar het punt van aankoop. Meer weten: 030-6570808

Consumentennieuws week 45

29 oktober 1999

Na Aegon trekt ook Achmea supermarkt in
Bank-verzekeraar Achmea gaat financiële producten verkopen via de 375 supermarkten van C1000. (trouw 6 november)

Gsm-gebruik verdring gewone telefoonlijnen
Een op de vijftig gsm-gebruikers gebruikt eigenlijk geen gewone telefoon meer. (Telegraaf 9 november)

Huizenprijzen te hoog voor wet koopsubsidie Het wetsvoorstel Bevordering Eigen Woningbezit voorziet in een koopsubsidie voor lage inkomensgroepen. (NRC 8 november)

'Staat niet verantwoordelijk'
Ministerie wil niet betalen voor legionella-slachtoffers. (Trouw 6 november)

Burger krijgt euro voor januari 2002
Dat hebben de ministers van Financiën van de Europese Unie besloten. (Volkskrant 8 november)

Pc's in schappen van Albert Heijn
Klanten kunnen tegelijk met hun dagelijkse boodschappen ook een pc aanschaffen. (Telegraaf 9 november)
Zorg consumenten over veiligheid en voedsel Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van levensmiddelen. (Agrarisch Dagblad 4 november)

Marktwerking maakt eind aan wachttijden in zorg Dat is het advies van Commissie de Vries over de toekomst van het zorgstelsel. (Telegraaf 6 november)

'Cd's worden goedkoper'
De platenmaatschappijen BMG en Universal en de cd-keten Megastore verwachten dat van een aantal cd's de prijs met een kwart omlaag gaat. (Algemeen Dagblad 6 november)

Hypotheekrente nu weer omlaag
Roparco verlaagt de vaste rente voor 5 jaar met 0,2 procent naar 5,8%. (Telegraaf 6 november)

Nederlanders niet te stoppen bij het poffen Ondanks de gestegen hypotheekrente is er het laatste kwartaal voor 50 miljard gulden aan hypotheken bij gekomen, een absoluut record. (Trouw 5 november)

Steeds meer glas in de glasbak (AD 5 november)

9 november 1999 - Nieuwe Actualiteit
3 november 1999 - Recall: Bioderij Smulpannekoeken, poffertjes, ambachtelijke pannekoeken en gevulde pannekoeken 2 november 1999 - Veel nep-keurmerken op Internet 1 november 1999 - Consumentenbond geeft internetwinkels een zware onvoldoende
30 november 1998 - Geldterugactie Best'Ware/Eurofinance 27 november 1998 - Kwaliteit alternatieve therapeuten in televisieprogramma De Ochtenden
24 november 1998 - Windows-gekte bij de Postbank 23 november 1998 - Verhoging prijs drinkwater betwist 19 november 1998 - Nu kopen en in 2000 betalen 13 november 1998 - Advies Consumentenbond: geef kleine kinderen geen zacht pvc-speelgoed!
13 november 1998 - Consumentenbond pleit voor keuzevrijheid op de kabel
10 november 1998 - Consumentenbond vreest chaos bij Euro big bang 6 november 1998 - Gentechvoedsel: consument moet kunnen kiezen 6 november 1998 - Consumentenbond hoort in de Ser 4 november 1998 - Nike basketbalschoen met risico 4 november 1998 - Baby Tussendoortje van Bolletje terug uit de winkel

Deel: ' Reacties na Consumentenbond TV over Tefal stoomstrijkijzers '
Lees ook