GALERIE BIANCA LANDGRAAF

Recente beelden van Eric Claus

Recente beelden van Eric Claus: 'Vol ledig Beeld'

26 mei tot en met 30 juni 2002

De maand juni staat bij Galerie Bianca Landgraaf volledig in het teken van de veelzijdige en gerenommeerde beeldhouwer Eric Claus (1936). De solotentoonstelling omvat een groot aantal bronzen beelden, die geïnspireerd zijn op nieuwe thema's en op de verschillende onderwerpen die deze kunstenaar al jarenlang boeien.
In de titel 'Brug van niets naar nergens' vat Eric Claus de thematiek samen die hem in zijn recente werken bezighoudt. De bruggen die hij in brons vormgeeft hebben noch een begin, noch een einde. Mensen bewegen zich voort, op weg naar een onbekende bestemming. Zij haasten zich, maar waarheen? De ideeën van Claus rond de 'Brug van niks naar nergens' roepen existentiële vragen op die weer aansluiten op zijn reeds bekende thema 'Eenentwintig filosofen van de twintigste eeuw'. Niet alleen in beelden, maar ook in schilderijen laat hij dit onderwerp naar voren komen.
Een wezenlijk onderdeel in zijn werk is het spel van vormen en contravormen, van positieve en negatieve vormen (te vergelijken met een sjabloon). In het werk met de titel '11 september' laat hij het silhouet van de brandende Twin Towers ook op deze wijze ontstaan, een beeld, dat na eenmaal gezien te hebben, niet meer van het netvlies verdwijnt. Dit werk is een voorbeeld van een ander nieuw thema dat Eric Claus boeit: 'In vuur en vlam'.
Als een belangrijke rode draad door zijn oeuvre lopen de karakters uit de Commedia dell 'arte, die hem al sinds 1975 fascineren. Ook nu zullen Arlecchino, il Dottore, Pantalone en Colombine niet ontbreken, vaste types uit de Commedia dell 'arte die hij in een persoonlijke, veelal geabstraheerde vormgeving, in brons heeft weergegeven. Daarnaast maakt hij beelden die geïnspireerd zijn op de klassieke mythologie, zoals 'Europa en de stier' en 'Leda en de zwaan'. Eric Claus volgde te Amsterdam de Grafische school, de Rijksnormaalschool voor tekenleraren en sloot zijn studie af aan de Rijksacademie. Van 1979 tot 1990 was hij als hoogleraar aan de Amsterdamse Rijksacademie verbonden. Hij won vele prijzen en heeft bovendien in opdracht bekende prijzen ontworpen, die aan anderen werden uitgereikt. Tevens bouwde hij een grote reputatie op als ontwerper van penningen. Monumentale beelden van Eric Claus zijn op vele plaatsen in ons land te vinden.

Galerie Bianca Landgraaf
Zomertuin 11 (Hamdorff-complex), 1251 LZ Laren. Tel. 035-53 35 987, fax 035-53 80 140
E-mail: bianca.landgraaf@planet.nl
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

13 mei 02 12:05

Deel: ' Recente beelden van Eric Claus in Laren '
Lees ook