NVPI

rechtszaak tegen Fasttrack

Donderdag 4 oktober 2001
De RIAA (Amerikaanse branche organisatie voor de muziekindustrie) en MPA (vertegenwoordiger van de 7 grote filmstudio's) hebben een rechtszaak aangespannen tegen o.a MusicCity, Kazaa en Grokster. De NVPI (de Nederlandse branche-organisatie van de entertainmentindustrie) ondersteunt deze rechtszaak van haar Amerikaanse zusterorganisaties volledig.

De bedrijven bieden eenzelfde software aan, dmv licentie verkregen van het Nederlandse Fasttrack of Consumer Empowerment. Gebruikers van deze software kunnen net als bij Napster muziek, maar nu ook films, software en foto's onderling uitwisselen. Hoewel dit een interessante technologie is, is het verspreiden en verveelvoudigen van auteursrechtelijk be-schermd werk alleen toegestaan na toestemming van de rechthebbenden.

De filmstudio's en platenmaatschappijen hebben in de loop van dit jaar verschillende legale online initiatieven aangeboden en staan op het punt nog andere services te lanceren. Het is funest als deze initiatieven ondermijnd worden door een business die gefundeerd is op illegaliteit.

Net als Napster zijn de bedrijven o.a. aangeklaagd wegens actieve deelname aan het zon-der toestemming verveelvoudigen van auteursrechtelijk beschermd werk, het ter beschikking stellen van middelen waarmee zonder toestemming verveelvoudiging en verspreiding kan plaatsvinden en vanwege hun controle over deze middelen. Ze faciliteren illegale activiteiten en plukken daar financiële vruchten van. De bedrijven zijn er herhaalde malen op gewezen dat ze dit niet mogen doen zonder toestemming van de rechthebbenden, onder andere door de NVPI. Dit leidde niet tot actie van hun kant.

Nu hebben de rechthebbenden een rechtszaak aangespannen. Gezien het internationale karakter van deze zaak, is het logisch dat de internationale branche organisaties, gevestigd in Amerika, het voortouw nemen maar uiteraard worden ze daarbij volledig ondersteund en voor zover nodig van informatie voorzien door de NVPI en haar leden.

Voor meer informatie neemt u contact op met Paul Solleveld of Jonne Boesjes, T 035 6254411 of kijkt u op www.nvpi.nl.


04 okt 01 09:48

Zoekwoorden:

Deel: ' Rechtszaak tegen Fasttrack '
Lees ook