KNMI

Het weer nader verklaard

Record lage vochtigheid gemeten

Begin augustus was de lucht tijdens de hittegolf in ons land extreem droog. Het KNMI noteerde op 1 en 2 augustus een vochtigheidsgraad van 21%. Dat is een evenaring van het record op 24 augustus 1976. Ook op 11 augustus 1997 en 25 augustus 1976 was de relatieve vochtigheid met 23% extreem laag.

Deelen meldt de laagste waarden van de vochtigheid: op 2 augustus werd hier 17% gemeten. Het record voor Deelen bedraagt 14% op 24 augustus 1976. Op drie achtereenvolgende dagen werden daar toen vochtigheidswaarden gemeten tussen 14 en 16%.

Lucht kan slechts een beperkte hoeveelheid vocht bevatten; hoeveel hangt af van de temperatuur. De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.

De relatieve vochtigheid wordt gemeten met een hygrometer: een elektronische met sensor of een eenvoudige haarhygrometer. De lengte van de haar is een maat voor de vochtigheid. De laagste waarden worden in ons land in mei en juni gemeten, gemiddeld zo'n 70 tot 80%.

Vooral in het voorjaar daalt de luchtvochtigheid soms tot extreem lage waarden van minder dan 20%. Dat gebeurt wanneer koude lucht van noordelijke breedten wordt aangevoerd. Op zulke zeer droge dagen is de lucht diepblauw van kleur, loopt de temperatuur overdag snel op om 's avonds weer sterk te dalen. De dagelijkse gang van de temperatuur, het verschil tussen dag en nacht, kan soms meer dan 20° bedragen. Onder zulke omstandigheden is er kans op vorst aan de grond of zelfs nog vorst op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter.

Zo'n dag was 1 april 1965. In De Bilt wees de hygrometer toen korte tijd 6% aan, zover bekend de laagste vochtigheidsgraad die hier ooit is gemeten. Zo'n extreem lage vochtigheid komt gewoonlijk alleen in woestijngebieden voor. In Venlo is die dag een nog lagere stand van 4% afgelezen. De datum van het record doet wellicht vermoeden dat het om een grap zou gaan, maar dat is niet het geval. Op verscheidene plaatsen is de vochtigheid tot rond 10% gedaald en een tweede hygrometer op de toren van het KNMI in De Bilt wees ook een stand van slechts 9% aan.

Laatste wijziging: 4 augustus 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Record lage vochtigheid gemeten '
Lees ook