Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Ede, 2 augustus 2002

Recreatiesector zamelt 75.000 euro in voor War Child

Bijna 200 recreatiebedrijven in Nederland hebben gezamenlijk middels de Nationale Footzy Ballonnendag geld bijeengebracht voor War Child. Naar schatting zijn er van de 75.000 gedistribueerde ballonnen op donderdag 1 augustus zo n 60.000 om 19.00 uur tegelijkertijd de lucht ingegaan. De ballonnen zijn de afgelopen weken door de recreatiesector voor 1 euro per stuk verkocht aan de recreanten. Het definitieve totaalbedrag zal hierdoor minimaal uitkomen op 60.000 euro. Het is overigens de eerste keer in Nederland dat bijna 200 recreatiebedrijven meedoen aan een gezamenlijk evenement van deze omvang, aldus een tevreden Bart van Diest namens organisator Footzy. Van Diest verwacht ook dat de opbrengst voor War Child de komende weken nog zal toenemen; Via een ander evenement op de recreatiebedrijven, het klootschieten, wordt ook geld ingezameld voor War Child. Aangezien de ondernemers bovendien vaak een eigen bijdrage toevoegen en er nog meer initiatieven door Footzy voor War Child georganiseerd worden, ligt de begeerde totaalopbrengst van 75.000 euro binnen bereik . Het uiteindelijke bedrag bestemd voor War Child wordt begin november bekend gemaakt. Daar alle kosten van het evenement gedekt waren door hoofdsponsor EnergyXS en vele overige sponsoren, zal de volledige opbrengst van het evenement naar War Child gaan.

De ballonnendag werd georganiseerd door Footzy, de website van de samenwerkende recreatiebedrijven, in samenwerking met brancheorganisatie RECRON. War Child is sterk afhankelijk van giften. Daarom zijn we zo blij met dergelijke acties als de Footzy ballonnendag, aldus Joep Verboeket namens War Child. De opgehaalde ¬ 75.000,- zal War Child besteden aan haar project in Ingoesjetië en Tsjetsjenië. Ruim 200.000 mensen waaronder veel kinderen uit Grozny en andere delen van Tsjetsjenië zijn de afgelopen jaren gevlucht voor het geweld van de oorlog tussen het Russische leger en Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijders. Een groot deel van hen woont nu onder armoedige omstandigheden in vluchtelingenkampen en spontane nederzettingen in het kleine buurland Ingoesjetië. Deze kinderen zijn vaak emotioneel geblokkeerd of zelfs getraumatiseerd. Sinds 1998 verleent War Child Nederland samen met de locale organisatie CPCD voor deze kinderen psychosociale hulp. Verboeket: Kinderen worden in creatieve workshops geholpen met het verwerken van hun oorlogservaringen. Dankzij de opbrengst van de ballonnenactie kunnen ruim 1500 Tsjetsjeense kinderen weer plezier in hun leven krijgen .

De weergoden waren het evenement gelukkig goed gezind; alhoewel de dag met regen begon en de vooruitzichten slecht waren, werd het om zeven uur s avonds overal droog en brak op vele plaatsen de zon door. Met een matige zuidwesten wind begonnen de ballonnen aan hun reis richting Duitsland en misschien wel Denemarken. De komende dagen zal het spannend worden voor de deelnemers aan de ballonnendag. Zij hopen dat het ballonkaartje met hun adresgegevens retour zal worden gestuurd en dat hun ballon het verst gekomen is. Zowel de eigenaren van de ballonnen als de vinders maken kans op een prijs. Iedereen kan vanaf 5 augustus via www.footzy.nl dagelijks volgen welke ballonnen zijn ontvangen en welke afstand deze hebben afgelegd. Op 16 september wordt de einduitslag bekend gemaakt.

Deel: ' Recreatiesector zamelt 75.000 euro in voor War Child '
Lees ook