RECTIFICATIE - Tijgermug duikt opnieuw op in Weert


Eerder bij bandenbedrijf, nu bij handelaar in vrachtwagens

WEERT, 20160725 -- Onlangs is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een bedrijf in Weert dat handelt in vrachtwagens de tijgermug aangetroffen. Deze exotische mug kan ruim 20 virusziekten overdragen, waaronder zika, knokkelkoorts en chikungunya.

Uit de publicatie van de vondst op haar site, blijkt dat de NVWA de tijgermug op 28 juni heeft aangetroffen. Daarmee is 2016 het zesde jaar waarin tijgermuggen bij bedrijven in Weert zijn aangetroffen, sinds de start van de monitoring in 2010.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten: “De eerdere vangsten in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 werden gedaan bij een bedrijf dat handelt in gebruikte banden. Nu is de tijgermug gevonden bij een bedrijf dat handelt in vrachtwagens. Dit bedrijf is geen ondertekenaar van het convenant dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid gesloten heeft met een aantal bandenbedrijven,  waaronder twee bedrijven in Weert. Op basis van dit convenant zijn de bedrijven verplicht om de banden uit risicogebieden droog in te voeren en droog op te slaan, om verspreiding van tijgermuggen te voorkomen. Het feit dat dit vrachtwagenbedrijf niet gebonden is aan het convenant, toont eens te meer de zwakte van dit instrument.

Het platform is eerder naar de rechter gestapt om de minister te dwingen om handhavend op te treden tegen de bandenbedrijven wegens schending van de Warenwet en het convenant.  De rechter zal eind augustus uitspraak doen.”

Dit jaar zijn al bij drie bedrijven in Nederland tijgermuggen aangetroffen: het betreft de bandenbedrijven Robeo Casings in Lelystad,  Kargro in Emmeloord en Dikabo in Assen. Voor deze bedrijven is 2016 het vierde jaar van tijgermugvangsten.


Ten onrechte werd hier eerder vermeld dat ook deze keer de tijgermug aangetroffen zou zijn bij het bedrijf Ruband BV op de Risseweg 4 in Weert. Dat was dus niet correct en wordt hierbij gerectificeerd.

Deel: ' RECTIFICATIE - Tijgermug duikt opnieuw op in Weert '
Lees ook