Universiteit Maastricht


Persbericht 15 juli 1999

Universiteit Maastricht vervult voorbeeldfunctie in regio

Rector reikt duizendste gratis UM-fiets uit

De inspanning van de Universiteit Maastricht (UM) om het autogebruik terug te dringen ten gunste van de fiets, is een doorslaand succes. In ruim een jaar tijd hebben al meer dan duizend medewerkers hun recht op een parkeerplaats en een vergoeding woon-werkverkeer geruild tegen een gratis fiets ter waarde van ƒ 750,-. Rector Arie Nieuwenhuijzen Kruseman reikt vandaag (donderdag 15 juli) de duizendste UM-fiets uit aan Esther Engelhard van de faculteit der Rechtsgeleerdheid. De uitreiking vindt plaats om 11.00 uur bij Janss 2-Wielers, Tongersetraat 80 in Maastricht.

De fietsregeling dateert van 1 maart 1998. Medewerkers die aan bepaalde voorwaarden voldoen (onder meer woonachtig binnen straal van 15 kilometer), kunnen bij een winkel naar keuze een fiets uitzoeken tot een maximumbedrag van ƒ 1500,-. Het meerdere bedrag is voor eigen rekening; het kan in maandelijkse termijnen op het nettosalaris van de medewerker worden ingehouden. Als duizendste deelnemer aan het fietsenplan krijgt Esther Engelhard haar fiets naar keuze ( ter waarde van ƒ 1499,-) helemaal gratis.

Volgens Jan Jacobs van samenwerkingspartner Vervoermanagement Limburg vervult de Universiteit Maastricht met haar succesvolle fietsplan een voorbeeldfunctie in de hele regio. "Fietsen is gezond, een lager autogebruik is beter voor het milieu en de universiteit heeft minder parkeerplaatsen nodig". Het fietsplan is bovendien heel consumentvriendelijk. Jacobs: "Door te kiezen voor een systeem waarbij de medewerker bij de eigen fietsendealer terecht kan en het aanschafbedrag van de fiets ook niet hoeft te worden voorgeschoten, worden de levertijden tot een minimum beperkt met een maximale service."

Naast de fietsactie stimuleert de UM ook het gebruik van het openbaar vervoer en het carpoolen.

Deel: ' Rector reikt duizendste gratis UM-fiets uit '
Lees ook