Gemeente Nieuwegein

Regentonactie geslaagd: 885 tonnen verkocht
De regentonnenactie van de gemeente Nieuwegein was een groot succes: er zijn 885 tonnen verkocht. Met deze tonnen kan jaarlijks ruim 5 miljoen liter leidingwater worden bespaard. De actie is uitgevoerd in samenwerking met vijf Nieuwegeinse doe-het-zelf-zaken en tuincentra. Gezamenlijk hebben zij de inwoners van Nieuwegein gestimuleerd om gebruik te maken van regenwater om zo leidingwater te besparen. De regentonnenactie is één van de projecten uit het Milieubeleidsplan. Dit plan loopt tot en met 2002 en heeft als motto: Samen werken aan een duurzame toekomst! De gemeente Nieuwegein heeft onlangs een nieuwsbrief uitgebracht met de resultaten van het Nieuwegeinse milieubeleid. Geïnteresseerden kunnen een e-mail met adres sturen naar ar.debree@nieuwegein.nl. De nieuwsbrief wordt dan gratis opgestuurd.

De reacties op de regentonnenactie waren overwegend positief. Alle deelnemende winkeliers gaven aan ook in de toekomst met soortgelijke acties mee te willen doen. Er gold echter wel een minpuntje: vanwege het grote succes waren de meeste winkels al snel uitverkocht. De klanten die achter het net visten, konden echter een ton bestellen die na de actiedagen alsnog is geleverd.

In eerste instantie lijkt waterbesparing een overbodige zaak in ons ´waterland´. Toch is dat niet het geval. De grondwaterstand is sinds jaren aan het dalen omdat Nederlandse huishoudens en bedrijven veel water gebruiken. Nederland ´verdroogt´ en dit heeft nadelige effecten op de Nederlandse natuur. Veel planten en dieren zijn namelijk afhankelijk van een vochtige leefomgeving en sterven bij een te laag grondwaterniveau. Een regenton heeft niet alleen een gunstige invloed op de beschikbare hoeveelheid water. Een ton kan ook de kwaliteit verbeteren. Zonder ton gaat regenwater rechtstreeks via de regenpijp door naar het riool waar het zich met verontreinigd rioolwater vermengt. Het overtollige rioolwater wordt jaarlijks gestort in het oppervlaktewater. Hierdoor neemt de kwaliteit van het oppervlaktewater af. Wanneer veel mensen een regenton gebruiken, kan het aantal overstortingen worden teruggebracht. Regenwater heeft veel gebruiksmogelijkheden. De meeste mensen gebruiken het om de planten water te geven en voor de besproeiing van de tuin. Daarnaast kan regenwater gebruikt worden om de auto te wassen, de vijver of het kinderbadje te vullen en voor het schoonmaken van het terras of de bestrating.Invoerdatum 11-7-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

Deel: ' Regentonactie in Nieuwegein geslaagd, 885 tonnen verkocht '
Lees ook