DLV-Adviesgroep


Mechanische loofdoding levert grote problemen op

De telers van zetmeelaardappelen hebben door de weersomstandigheden van de laatste tijd zeer veel problemen om het aardappelloof mechanisch te vernietigen. Door de grote hoeveelheden neerslag is het land niet te berijden. Veel telers overwegen dan ook om het loof chemisch te doden. De DLV Adviesgroep constateert dat veel telers niet voor de zogenaamde Cross Compliance vergoeding in aanmerking zullen komen.

Telers van zetmeelaardappelen komen in aanmerking voor de Cross Compliance regeling als maximaal 30 % van het loof van het areaal zetmeelaardappelen chemisch wordt vernietigd. Als hieraan wordt voldaan krijgen de telers een bedrag uitbetaald. Loofdoding is noodzakelijk voor aardappelen die langere tijd opgeslagen moeten worden. Door het loof te vernietigen ruim voor het rooien ontstaat een knol die beter bestand is tegen rot en andere problemen. Door de grote hoeveelheden neerslag kunnen de telers niet met de loofklapper het land op. Mechanische loofdoding is dus niet mogelijk. Chemische loofdoding blijft dan over. Dit is onder deze natte omstandigheden veel eerder mogelijk.

De DLV Adviesgroep zou graag zien dat rekening gehouden wordt in de Cross Compliance regeling met deze uitzonderlijke omstandigheden. Het is niet de onwil van de teler dat het loof niet mechanisch wordt gedood, maar door omstandigheden waar de teler ook geen grip op heeft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met DLV Adviesgroep in Assen:
U kunt mailen naar de heer R. Naber
of u kunt met bellen naar: 06 53 15 17 22

Zoekwoorden:

Deel: ' Regenval dwingt boeren tot chemische loofdoding '
Lees ook