Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Diverse 23-02-2000

Regiopolitie Groningen rolt Roemeense bende op/ Woensdag 23 februari 2000

Regiopolitie Groningen heeft na maandenlang onderzoek een belangrijk gedeelte van een Roemeense bende opgerold, die zich vanaf begin 1999 in de provincie Groningen heeft schuldig gemaakt aan meer dan 300 inbraken. Verder maakte deze club zich schuldig aan inbraken in de provincie Drenthe en in andere delen van Nederland. Ook hier werden vele tientallen misdrijven gepleegd.
Voor de zaken in Groningen zijn inmiddels meerdere verdachten aangehouden, allen in de leeftijd van rond de 25. Zij zijn bij meer dan 100 inbraken te brengen of bij de distributie van de gestolen waar. Inmiddels zijn twee verdachten vorige week voor de rechter verschenen. De andere verdachten zitten nog vast.

Start onderzoek

Het onderzoek door het zogeheten 'Bahcoteam' kwam tot stand nadat vorig jaar bleek dat er in de eerste helft van 1999 ruim 200 inbraken waren gepleegd in verschillende plaatsen in de provincie volgens een zelfde werkwijze. Voornamelijk ging het om de 'Bulgaarse Methode'; in sommige gevallen werd gebruik gemaakt van het boren van gaatjes om bijvoorbeeld raamsluitingen te openen. De plaatsen waar het om ging waren Groningen, Baflo, Stedum, Bedum, Haren, Scheemda, Winschoten en Zuidhorn.
De groep kwam in beeld, nadat eind oktober 1999 een van de mannen werd betrapt bij een woning aan de Opaalstraat te Groningen. Hierbij ontkwam een tweede persoon.
Op 10 november 1999 kon deze man in de woning in de Gerbrand Bakkerstraat samen met een andere inbreker worden aangehouden. De politie wachtte hen op in de woning toen ze juist die nacht terugkeerden van een strooptocht in Winschoten. In deze woning trof de politie verder een gedeelte aan van de buit van verschillende inbraken. Tevens werd er een grote hoeveelheid inbrekerswerktuig aangetroffen.
Op 14 februari 2000 hield de politie in Groningen nog eens drie Roemenen aan en een uit Duitsland afkomstige vrouw. De aangehouden Roemenen worden in Duitsland ook voor meerdere zware misdrijven gezocht.
Het team zet het onderzoek nog voort. Tevens zijn er contacten met andere korpsen, waardoor er wellicht in de toekomst nog meer aanhoudingen kunnen plaatsvinden.

Buit en motief

De buit bij de inbraken bestond uit; geluidsapparatuur, GSM telefoons, kleding. paspoorten, cheques, geld en sieraden. Deze goederen werden verkocht of in kleine pakketjes verstuurd naar het thuisland. Het belangrijkste motief voor de inbraken was verrijking; een beter levensstandaard voor zichzelf. De totale opbrengst van de buit wordt geschat op tweehonderd duizend gulden. Een gedeelte van de aangetroffen goederen zijn te zien geweest in Opsporing Noord en Opsporing Verzocht. Hierdoor konden enkele goederen aan de rechtmatige eigenaren worden teruggegeven.

Werkwijze

Alle Roemenen verbleven illegaal in Nederland. Meestal voor een bepaalde periode, waarna men enige tijd terugging of een andere plaats in Nederland opzocht. Men ging vanuit een uitvalsbasis op stap, vaak in wisselende samenstelling.
Eén van de uitvalsbasissen was de eerder genoemde woning in de Gerbrand Bakkerstraat te Groningen. Een van de mannen was ?huurder? van dit pand en trad op als gastheer voor anderen die veelal korte tijd in onze omgeving verbleven.
Voordat men op inbrekerspad ging werden de plaatsen veelal eerst bezocht. In bijna alle gevallen vertrokken de inbrekers met de laatste trein vanuit Groningen. Na de inbraken keerde men met de eerste trein weer terug naar Groningen.

Andere zaken

Naar aanleiding van het onderzoek werden op 8 december 1999 in een woning in Rotterdam twee personen aangehouden. Dit betroffen een Roemeen en een man uit Iran. De laatst genoemde persoon hield zich bezig met het vervalsen van de bij de inbraken buitgemaakte identiteitspapieren.
Middels de vervalste paspoorten werden weer andere personen naar Nederland gehaald om hen op deze manier een 'legale status' in Nederland te verschaffen.

Verder leidde het onderzoek in Groningen naar een aantal mannen van Algerijnse of Marokkaanse afkomst. Deze personen namen de gestolen cheques en pasjes in ontvangst en wisselenden deze om in winkels. Ook in deze richting zijn reeds meerdere personen aangehouden.

Inlichtingen bureau communicatie 050 5995010

Deel: ' Regiopolitie Groningen rolt Roemeense bende op '
Lees ook