Regiopolitie Groningen start samen met Compaq proefproject mobiele toegang databases

Op basis van GPRS, Compaq iPAQ Pocket PC en ProLiant servers

Utrecht, 25 juni 2002 - Binnenkort start de Regiopolitie Groningen met een proefproject voor mobiele toegang tot de regionale en landelijke politiedatabases. De Regiopolitie Groningen zal daarvoor gebruik gaan maken van het GPRS-netwerk van Vodafone, Compaq iPAQ Pocket PC's en Compaq ProLiant servers. Compaq, nu onderdeel van het nieuwe HP, fungeert als hoofdaannemer van het project en brengt specifieke kennis in op het gebied van mobiele infrastructuren en gegevensontsluiting. In dit project worden politiegegevens, ongeacht tijd en plaats, direct toegankelijk gemaakt voor agenten waardoor minimaal 20 procent tijdwinst gerealiseerd wordt.

Compaq ontwikkelt nu een oplossing die het mogelijk maakt om de politiedatabases - die draaien op OpenVMS-systemen - mobiel te raadplegen via een browser op de iPAQ Pocket PC. Uit veiligheidsoverwegingen worden echter geen gegevens op de iPAQ opgeslagen en is ook de communicatie tussen de Pocket PC en database goed beveiligd met behulp van 3DES-versleuteling. Het inbellen verloopt via de politiecentrale in Driebergen, waarna de agent via een virtual private network (VPN) wordt doorgesluisd naar het Groningse politienet. Naast de informatievoorziening kan de agent ook op locatie de meest recente e-mailberichten van instanties zoals maatschappelijk werk en de brandweer raadplegen. De Regio Politie Groningen gebruikt voor het e-mailverkeer Microsoft Exchange Server, dat op een Compaq ProLiant server draait.


Tijdens het proefproject worden twee configuraties getest: een iPAQ 3870 met een draadloze Bluetooth-voorziening voor de communicatie met de mobiele telefoon en een iPAQ 3850, zonder Bluetooth maar met een uitbreidingsmodule voor de GPRS-communicatie. De eerste configuratie is lichter en handzamer, maar bestaat uit twee apparaten. Een praktijktest moet uitwijzen welke configuratie in de praktijk het best bruikbaar is.
Daarnaast moet het proefproject uitwijzen hoe betrouwbaar de GPRS-verbinding is. Aangezien het nog niet duidelijk is hoeveel dataverkeer er in de praktijk zal worden gegenereerd, zal er ook naar het kostenaspect worden gekeken. Aan het proefproject neemt een representatieve groep van tien buurtagenten deel, met uiteenlopende computerervaring.

De Groningse politie is hiermee een van de eerste regionale korpsen die de agenten op straat gaat uitrusten met mobiele computerapparatuur. Doelstelling van de politie is te komen tot een 'kantoor op straat' dat de agenten in staat stelt om gegevens op te vragen over bijvoorbeeld signalementen, voertuigen (kentekens) en recente aangiften en incidenten. Ook kunnen zij informatie opvragen over afspraken die zijn gemaakt met instanties en andere partijen. E. de Jonge, inspecteur van de Regio Politie Groningen en projectleider: "Met dit project willen we de informatiepositie van de diender op straat verbeteren. De buurtagent kan direct over de informatie beschikken en hoeft daarvoor dus niet meer naar het bureau, waardoor we veel tijd besparen."

Over Compaq
Compaq Computer Corporation, vanaf 7 mei onderdeel van het nieuwe HP, is opgericht in 1982 en is een van 's werelds marktleiders op het gebied van enterprise-technologie en -oplossingen. Compaq ontwerpt, ontwikkelt, produceert en levert hardware, software, oplossingen en diensten, waaronder toonaangevende enterprise opslag- en ICT-oplossingen, fouttolerante bedrijfskritische oplossingen en communicatieproducten, draagbare en desktop personal computers, alsmede apparatuur voor persoonlijk entertainment en voor Internet-toegang, die in meer dan 200 landen worden verkocht. Meer informatie over Compaq en haar producten en diensten is beschikbaar op http://www.compaq.nl.

THIS DOCUMENT CONTAINS FORWARD-LOOKING STATEMENTS THAT INVOLVE RISKS, UNCERTAINTIES AND ASSUMPTIONS. ALL STATEMENTS OTHER THAN STATEMENTS OF HISTORICAL FACT ARE STATEMENTS THAT COULD BE DEEMED FORWARD-LOOKING STATEMENTS. RISKS, UNCERTAINTIES AND ASSUMPTIONS INCLUDE THE POSSIBILITY THAT THE HEWLETT-PACKARD/COMPAQ MERGER DOES NOT CLOSE OR THAT PRIOR TO THE CLOSING OF THE PROPOSED MERGER, THE BUSINESSES OF THE COMPANIES SUFFER DUE TO UNCERTAINTY; THE MARKET FOR THE SALE OF CERTAIN PRODUCTS AND SERVICES MAY NOT DEVELOP AS EXPECTED; THAT DEVELOPMENT OF THESE PRODUCTS AND SERVICES MAY NOT PROCEED AS PLANNED; THAT COMPAQ AND HEWLETT-PACKARD ARE UNABLE TO TRANSITION CUSTOMERS, SUCCESSFULLY EXECUTE THEIR INTEGRATION STRATEGIES, OR ACHIEVE PLANNED SYNERGIES; OTHER RISKS THAT ARE DESCRIBED FROM TIME TO TIME IN COMPAQ AND HEWLETT-PACKARD'S SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION REPORTS (INCLUDING BUT NOT LIMITED TO COMPAQ'S ANNUAL REPORT ON FORM 10-K FOR THE YEAR ENDED DECEMBER 31, 2001, HP'S ANNUAL REPORT ON FORM 10-K FOR THE FISCAL YEAR ENDED OCTOBER 31, 2001, AND SUBSEQUENTLY FILED REPORTS). IF ANY OF THESE RISKS OR UNCERTAINTIES MATERIALIZES OR ANY OF THESE ASSUMPTIONS PROVES INCORRECT, COMPAQ'S RESULTS COULD DIFFER MATERIALLY FROM COMPAQ'S EXPECTATIONS IN THESE STATEMENTS. COMPAQ ASSUMES NO OBLIGATION AND DOES NOT INTEND TO UPDATE THESE FORWARD-LOOKING STATEMENTS.


- Einde persbericht -

Achtergrondinformatie:
Compaq Computer B.V. Jeanette de Wilde, tel. 030 - 2833237, e-mail: Jeanette.dewilde@compaq.com Of
Monogram Communication Strategies (MCS) BV - Perlita Fränkel, tel. 023 - 5628208, e-mail: perlitaf@monogram.nl

Deel: ' Regiopolitie Groningen start samen met Compaq proefproject mobiele t.. '
Lees ook