Ingezonden persbericht

Amsterdam, 12 augustus 2009

Gigante
Regisseur Adrián Biniez in Amsterdam

Vanaf 1 oktober brengt het Filmmuseum het speelfilmdebuut van de Uruguayaanse regisseur Adrián Biniez uit in de Nederlandse bioscopen. Diens droogkomische vertelling over een nachtwaker in de greep van obsessieve liefde won drie prijzen op het filmfestival van Berlijn.
Biniez is woensdag 19 augustus in Amsterdam ter gelegenheid van de voorpremière van Gigante, de openingsfilm van het festival Rialto in de openlucht (t/m 22 augustus op het Marie Heinekenplein). Biniez leidt de voorpremière (21.30 uur, vrije toegang) zelf in. Verdere voorpremières zijn gepland in Groningen, Utrecht en Oosterhout.

Noot voor redacties
br>
De regisseur is beschikbaar voor interviews op woensdag 19 en donderdag 20 augustus. Dinsdag 18 augustus is Gigante op groot doek voor de pers te zien in filmtheater Rialto (Amsterdam), aanvang 12.30. U kunt zich tot maandag 17 augustus 18.00 aanmelden bij Bob Blöte, afdeling Marketing & Communicatie, bbleute@filmmuseum.nl, tel. 020-5891424. De extra persvoorstelling vindt alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen.

Overige voorpremières Gigante in het land
26 augustus: Images, Groningen, Noorderzonfestival.
13 september: Louis Hartlooper Complex, Utrecht, Latin American Film Festival (Uitmarkt).
23 september: de Bussel, Oosterhout, Uitmarktfestival De Verleiding.

---

Adrián Biniez

Gigante
Beveiligingsbeambte Jara woont in Montevideo, waar hij iedere nacht suffend de beveiligingscamera's in de gaten houdt. De corpulente dertiger heeft een indrukwekkend voorkomen, maar is in werkelijkheid een verlegen man die het liefst naar muziek luistert, video kijkt of kruiswoordpuzzels oplost.
De rust in Jara's monotone leven wordt verstoord door de verschijning van de 25-jarige schoonmaakster Julia. Voor haar vat Jara een obsessieve liefde op; uren kijkt hij naar haar op de beveiligingsmonitor. Ook schaduwt hij de jonge vrouw op haar tochten door de stad. Wanneer zal Jara de moed vinden voor zijn liefde uit te komen?

Internationaal debuut
Gigante, het speelfilmdebuut van Adrián Biniez, is zowel een droogkomische liefdesvertelling als een portret van het alledaagse leven van alledaagse mensen in een Zuid-Amerikaanse grote stad. De film is een psychologische verkenning van de periode die voorafgaat aan een verhouding, een staat van zijn 'waarin men gedwongen is zijn diepste gevoelens en angsten onder ogen te zien', aldus de 35-jarige regisseur. Biniez wilde een verhaal filmen over 'de dunne grens tussen verliefd raken en obsessie' en ziet zijn speelfilmdebuut als een 'ondermijning' van de regels van de romantische komedie.

Gigante werd bij de wereldpremière op het afgelopen filmfestival van Berlijn onderscheiden met drie prijzen, waaronder de prijs voor het beste speelfilmdebuut. De internationale coproductie kent ook een Nederlandse inbreng: het Amsterdamse IDTV Film en het Hubert Bals Fonds Plus van het International Film Festival Rotterdam maakten de totstandkoming van Gigante mede mogelijk. De film is intussen verkocht aan meer dan twintig landen.

Over de regisseur
Adrián Biniez (1974, Buenos Aires, Argentinië) kreeg zijn eerste bekendheid als zanger en componist voor de independent popgroep Reverb. Biniez deed ervaring op als scenarioschrijver voor de productiemaatschappij Taxi Films en volgde filmcursussen in Buenos Aires en Madrid. In 2005 nam hij zijn eerste korte film op, 8 horas, die meteen de eerste prijs van het Festival de Cine Independiente de Buenos Aires (BAFICI) in de wacht sleepte. Ook Total disponibilidad, zijn tweede korte film, werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het BAFICI. Binez, die als bijrolacteur te zien was in Whisky (2004) van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll, woont en werkt in Montevideo, Uruguay.

Gigante (Uruguay/Argentinië/Duitsland/Nederland 2008)
35mm - kleur - 90 minuten
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, genre: comedy
Regie Adrián Biniez
Scenario Adrián Biniez
Producent Control Z Films, coproductie met Pandora, Rizoma Films, IDTV Film, ZDF/Arte
Camera Arauco Hernández
Geluid Daniel Yafalián
Montage Fernando Epstein
Art-direction Alejandro Castiglioni
Muziek Adrián Biniez
Met Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Néstor Guzzini, Federico García, Fabiana Charlo, Ernesto Liotti, Diego Artucio e.a.

Distributie Filmmuseum
Kijkwijzer 12 en vuist

Deel: ' Regisseur Adrián Biniez in Amsterdam '


Lees ook