REGISTRATIEKAMER

Registratiekamer presenteert biometrierapport

's-Gravenhage, 1 oktober 1999

Registratiekamer presenteert biometrierapport

De Registratiekamer presenteert dinsdag 5 oktober om 11.30 uur in Nieuwspoort haar verkenningsrapport "At face value" over biometrische identificatie en privacy aan minister R.H.L.M.van Boxtel van Grote steden- en Integratiebeleid . Na deze presentatie zal een discussie plaatsvinden over het gebruik van biometrische identificatie in het nieuwe paspoort.

PIN-codes en wachtwoorden hebben volgens dit rapport, dat gemaakt werd in samenwerking met TNO/FEL, hun langste tijd wel gehad. Daarvoor in de plaats zal steeds meer gebruik gemaakt worden van biometrische identificatie. Hierbij wordt met behulp van een analyse van lichamelijke kenmerken zoals, stem, vingerafdruk, netvlies of iris vastgesteld dat iemand is wie hij of zij claimt te zijn. Identificatie aan de hand van lichamelijke kenmerken is beter dan een PIN-code of wachtwoord omdat deze kenmerken uniek zijn en niet aan iemand anders gegeven kunnen worden. De Registratiekamer ziet dit als een positieve ontwikkeling omdat systemen daardoor beter beveiligd kunnen worden.

In het rapport "At face value" plaatst de Registratiekamer echter ook kanttekeningen bij deze ontwikkeling. De Registratiekamer wijst onder andere op de gevaren van het centraal opslaan van gegevens. Dit is in veel gevallen niet nodig en de kans op onbevoegd gebruik is erg groot. Daarnaast vindt de Registratiekamer het belangrijk dat identificatiesystemen technisch zo worden ingericht dat een minimale hoeveelheid persoonsgegevens wordt ingewonnen en dat verspreiding van gegevens wordt voorkomen. Ook bij de toepassing van biometrische identificatie in het nieuwe paspoort moet hiermee rekening gehouden worden.

Deel: ' Registratiekamer biometrie gaat pincodes vervangen '
Lees ook