Ingezonden persbericht


Persbericht

Reinier de Graaf Groep uit Delft winnaar finale GESPOT!

Nieuwegein, 30 november 2006 - De Reinier de Graaf Groep heeft gisteravond de hoofdprijs gewonnen in de best practise prijsvraag voor ergocoaches 2006, GESPOT! Nadat de bezoekers van de website www.ergocoaches.nl in de verkiezingstijd ook massaal hun voorkeurstem uitbrachten op de genomineerde ergocoaches, kon de jury de prijs voor het beste praktijkvoorbeeld om fysieke belasting te verminderen toekennen aan de medewerkers van deze zorginstelling uit Delft. Hun innovatie om spiegels op een bestralingstoestel te plaatsen lost een groot fysiek probleem op van laboranten die een groot aantal keren per dag moeten bukken om te bezien of de bestraling goed gaat. Deze oplossing laat duidelijk zien dat de inbreng van praktisch ingestelde mensen bij innovaties van onmisbaar belang is. De jury pleit ervoor dat leveranciers van technisch geavanceerde apparatuur, bij het ontwikkelen van in dit geval bestralingstoestellen, de fysieke belasting van de bedieners ervan een rol laten spelen. Dit aspect wordt nog onvoldoende meegewogen bij het fabriceren van deze apparatuur.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de derde landelijke Ergocoachdagen, een evenement voor medewerkers in de zorg die zich bezig houden met de preventie van fysieke belasting, ergocoaches genaamd. Deze 'tildeskundigen' coachen hun collega's bij het verrichten van hun taak waarbij zij letten op het juiste gebruik van hulpmiddelen zoals tilliften, speciale douchestoelen, bedden etc. Ook letten zij op goede tiltechnieken. De arbeidsinspectie concludeerde onlangs in haar rapport over de ziekenhuisbranche, maar ook over de kinderopvang, dat door het goed inzetten van ergocoaches het ziekteverzuim in de sectoren zorg en welzijn aanzienlijk kan dalen.

Meer aanbevelingen over de inzet van deze ergocoaches zijn te vinden in het onderzoeksrapport van het Platform Zorginnovatie dat eerder deze week werd gepresenteerd over de ergocoach als businesscase.

Meer informatie over de finale van GESPOT! en de businesscases van het Platform Zorginnovatie is te vinden op www.ergcoaches.nl.


- - - - -

Deel: ' Reinier de Graaf Groep uit Delft winnaar finale Gespot '
Lees ook