PERSBERICHT - 03 FEBRUARI 2000

Reisbranche niet beducht voor "Haider-effect"
Nederlandse toerist mijdt Oostenrijk niet

Nederlandse toeristen zullen Oostenrijk niet mijden als vakantieland, nu de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider daar meeregeert, zo meent de reisbranche. Reisorganisaties weten uit ervaring dat toeristen hun bestemming alleen aanpassen als rampen en binnenlandse spanningen leiden tot persoonlijke risico's. Dat melden de dagbladen van de Geassocieerde Persdiensten, GPD.

Toeristen houden politiek en vakantie gescheiden. "Ten tijde van dictator Franco gingen we allemaal toch lekker naar de Spaanse zon? En nu is Cuba ook een echte groeier, terwijl er toch veel commentaar is op Fidel Castro", zegt Noëlle Haitsma, adjunct-directeur tour operating van NBBS Reizen in Leiden. Er is geen sprake van een verminderde belangstelling voor Oostenrijk. "Voor mensen die graag willen skiën blijft een berg met sneeuw een berg met sneeuw. Of die nou in een links of rechts land ligt."

Ongerust
De toeristenbranche in Oostenrijk zelf is wel lichtelijk ongerust over de internationale verontwaardiging en dreigende sancties. Woensdag ontraadde de Belgische minister van buitenlandse zaken Louis Michel zijn landgenoten nog op skivakantie naar Oostenrijk te gaan, omdat dat nu `niet moreel' zou zijn.

"Er wordt gewoon geboekt en er is nog niks geannuleerd", zegt Julius ter Haar van Oad Reizen in Holten, een van de marktleiders in wintersportvakanties en zomergroepsreizen naar Oostenrijk. "Ik had net nog een mevrouw van Tirol Werbung aan de lijn. Ze wilde horen hoe het nieuws over Haider is aangekomen. Ik heb haar verteld dat er niks aan de hand is." Wie zijn skivakantie annuleert, krijgt zijn geld niet terug. `Haider' staat niet in de annuleringsvoorwaarden van de verzekering.

Meer dan miljoen
Directeur Josef Stockinger van het Oostenrijks Toeristenbureau in Amsterdam denkt ook niet dat Nederlanders wegblijven. Jaarlijks doen 1,1 miljoen vakantiegangers uit Nederland het Alpenland aan. "Politiek en vakantie houden zij gescheiden. Daar zijn zij pragmatisch genoeg voor. Anders mag je toch nergens meer naartoe?"¶Maar gerust is Stockinger er niet op.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) en de ANWB delen de mening dat politiek geen rol speelt voor de toerist.

"Toerisme naar een land stagneert alleen bij rampen of onlusten," zegt ANWB-zegsman Bas Kuik. Mirjam Dresné van de ANVR verwijst naar 1992, toen de Oostenrijkse president Kurt Waldheim in opspraak kwam door zijn oorlogsverleden. "Daar heeft de wintersport ook geen deuk van opgelopen. Anders wordt het als rellen zouden uitbreken in Wenen, waarbij gewonden vallen. Dan loopt de toerist meer een persoonlijk risico."

Deel: ' Reisbranche niet beducht voor 'Haider-effect' '
Lees ook