Nederlands Architectuurinstituut


NAi

NAi-persbericht, 11 juni 1998

Herman Hertzberger - Articulations

reizende tentoonstelling

Vanwege de grote internationale belangstelling voor de Nederlandse architect Herman Hertzberger heeft het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) een reizende tentoonstelling over zijn werk samengesteld onder de naam Articulations. De tentoonstelling, ondergebracht in vier uitklapbare paviljoens, verkent de manier waarop in Hertzbergers gebouwen met ruimte wordt gewerkt. Steeds is de ruimte in scholen, theaters, kantoren en wooncomplexen, maar ook in de stedenbouwkundige projecten van Hertzberger duidelijk gearticuleerd. Toch wordt de gebruiker voldoende vrijgelaten om de ruimte naar eigen inzicht te laten functioneren. In Articulations worden de belangrijkste recente projecten van Hertzberger belicht, waarbij de nadruk op het ontwerpproces ligt. Aan de hand van schetsen (waarvan sommige uit zijn befaamde Notebooks), tekeningen, maquettes, foto- en videomateriaal zal een beeld geschetst worden van de wijze waarop Hertzberger denkt en ontwerpt, welke problemen hij tegenkomt en op welke wijze hij die oplost.

paviljoens De tentoonstelling bestaat uit vier door Herman Hertzberger ontworpen, vrijstaande paviljoens. Elk paviljoen bestaat uit twee delen, die in elkaar geschoven kunnen worden. Op deze wijze kan de gehele tentoonstelling in ingeklapte vorm reizen in een 20-voets zeecontainer. Alle werken en maquettes, evenals de videoapparatuur en de verlichting, zijn vast ingebouwd in de paviljoens.

publicatie In Notations, een uitgave van NAi Uitgevers, staan Hertzbergers Notebooks centraal. Hierin noteerde hij jarenlang al zijn ideeën en opmerkingen, waardoor ze als het ware een architectonisch dagboek zijn gaan vormen.
Herman van Bergeijk en Deborah Hauptmann, Notations, 208 pagina's in kleur en zwart/wit, tekst in het Engels, NAi Uitgevers: NLG 49,50

reisschema (wijzigingen voorbehouden)

* VII Architectuurbiennale van Buenos Aires Museo della bellas Artes
20-24 november 1998 Biennale
expositie tot en met 3 januari 1999

* Bouwbeurs Utrecht: Jaarbeurscomplex
8 februari - 13 februari 1999

* Nederlands Architectuurinstituut
21 maart - 9 mei 1999

* Architektur Museum van de Technische Universität München data nog niet bekend

* Cité d'Architecture te Parijs
data nog niet bekend

De tentoonstelling reist hierna verder, maar over de plaatsen en data is nog te weinig bekend.


meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Rob Noordhoek), tel 010-4401255, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: 31-08-1999

Deel: ' Reizende tentoonstelling architect Hertzberger '
Lees ook