Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

31 mei 2002

Rene van Bergem wint met Stichting Sterrekind Vosko Trofee 2002

René van Bergem, directeur en initiatiefnemer van Stichting Sterrekind, heeft gisteren (donderdag 30 mei) de Vosko Trofee 2002 voor "netwerkstrijders" gewonnen. Sterrekind biedt langdurig zieke kinderen van vijf tot negentien jaar in zorginstellingen ontspanning, informatie en educatie in de virtuele driedimensionale Sterrewereld. Naast de door Frederique van Till ontworpen wisseltrofee ontving Van Bergem een geldbedrag van in totaal ' 7.000,-. De prijs werd hem overhandigd door Hella Voûte, Tweede-Kamerlid voor de VVD en tevens lid van de jury.

De Vosko Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar vernieuwend én succesvol is geweest op het gebied van internet. Het was de zevende keer dat de Vosko Trofee werd uitgereikt. Dat gebeurde in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.
De jury, die onder voorzitterschap staat van netwerkarchitect en internetpromotor Jaap van Till, hanteert strenge criteria voor de Vosko Trofee. Het initiatief moet én vernieuwend én een echte doorbraak zijn met duidelijke bruikbaarheid. Verder moet het initiatief een behoorlijk flinke bitstroom op gang hebben gebracht via netwerken die voor het publiek toegankelijk zijn.

Vier categorieën

De Vosko Trofee kent vier categorieën. Per categorie had de jury eind april twee initiatieven genomineerd uit de binnengekomen inzendingen. De presentaties die de genomineerden gisteren in Huis ter Duin gaven, waren doorslaggevend voor de toekenning van de prijzen.
Elke categorie had een eigen prijs, met daaraan een geldbedrag verbonden van ' 2000,-. René van Bergem won in de categorie Instituties/algemeen belang (maatschappelijke dienstverlening). Stichting Sterrekind, gevestigd in Amsterdam, werd in 1997 opgericht. De stichting heeft inmiddels computers in vijftien kinderziekenhuizen en revalidatiecentra. In de Sterrewereld kunnen zieke kinderen spelletjes spelen, encyclopedieën raadplegen en chatten met lotgenoten in alle aangesloten ziekenhuizen. De activiteiten van Stichting Sterrekind (www.sterrekind.nl) worden volledig gefinancierd met donaties en giften van bedrijven en particulieren. Zijn verkiezing tot overall-winnaar leverde Van Bergem nog eens ' 5.000,- op, zodat het totaalbedrag op ' 7.000,- uitkwam. Dat geld, zo zei hij na afloop, zal Sterrekind gebruiken voor de verdere ontwikkeling van een verrijdbaar computermeubel waarmee kinderen in hun ziekenhuisbed comfortabeler kunnen computeren.

Bij de Ontwerpers (technische doorbraak) viel de keuze van de jury op Rob Rooken en Michiel van Kuijen die met hun Amsterdamse bedrijf Aervik dat laptopgebruikers in staat stelt draadloos snel te kunnen internetten in openbare gelegenheden met behulp van zogeheten Wi-Fi hotspot-locaties. (www.aervik.com)
In de categorie Ondernemers (Nieuwe netdienst) ging de prijs naar Jeroen Winters, Elard Vermeulen en Henk Verschuur voor het elektronische vechtsportmagazine MAN-Magazine uit Arnhem. Deze website (www.man-magazine.com) haalt 750.000 hits per maanduit meer dan tachtig landen.
Bij Burgers en vrijwilligers (sociaal-cultureel initiatief) won Inge Molenaar uit Amsterdam, die met Ontdeknet (www.ontdeknet.nl) een netwerk voor scholieren op de basisschool heeft opgezet. De leerlingen kunnen via de site onder andere vragen stellen aan experts.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding had de jury in petto voor Fred Eisner. Hij zet zich " mede namens de internet-serviceproviders " in voor evenwichtige wetgeving voor internet. Onderdeel daarvan is het tegengaan van spam (ongewenste e-mail). Juist tijdens zijn presentatie werd bekend dat het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen daartegen.

De Vosko Trofee is een initiatief van Peter Thijsse, directeur van Vosko Networking, en baron Jaap van Till, directeur van Stratix. Vosko Networking stelt de trofee en de de geldprijzen beschikbaar. Het bedrijf uit Waddinxveen is systeem-integrator van datacommunicatie- en computernetwerken. Vosko Networking wil met de verkiezing vernieuwende initiatieven op internetgebied stimuleren en steunen. De jaarlijkse verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stratix Consulting Group en Grand Hotel Huis ter Duin.

Mededeling voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Angèle van der Wiel van Vosko Networking, telefoon (0182) 622 822 of e-mail: angele.van.der.wiel@vosko.nl.

Deel: ' Rene van Bergem wint met Stichting Sterrekind Vosko Trofee 2002 '
Lees ook