Nieuwe vondsten van schip Barents

------------------------------------------------ Persbericht 25 september 1997 ------------------------------------------------

In het regionaal museum van Archangelsk te Rusland is een aantal onvermoede resten gevonden van het schip van Willem Barents. Het gaat om een stuk voorsteven, spanten en een deel van de kajuitopbouw. De spectaculaire vondst werpt een heel nieuw licht op het schip van de beroemde Nederlandse poolreiziger dat in de winter van 1597 voor de kust van Nova Zembla vast kwam te zitten in het ijs. De scheepsdelen wijzen op een tot nu toe onbekende scheepsbouwwijze voor deze periode. De restanten in Archangelsk zijn gevonden door een Russische expeditie in 1982, maar zijn niet eerder herkend als delen van Barents' schip.

De ontdekking is gedaan door drs P. Floore van het Instituut voor Pre- en Protohistorische archeologie (IPP) van de Universiteit van Amsterdam, en dhr. K. Vlierman, conservator van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie / ROB te Ketelhaven. Zij troffen de restanten aan in het depot van het museum. Op grond van deze vondst is de conclusie gerechtvaardigd dat het grootste deel van het schip nog voor de kust van Nova Zembla ligt. Tijdens opgravingen van het Behouden Huys op Nova Zembla door onderzoekers van de UvA in 1993 en 1995 zijn ook delen van het schip gevonden, maar van mindere kwaliteit.

Deel: ' Resten schip Willem Barents gevonden in Russisch museum '
Lees ook