Ministerie van Defensie


Persmededeling

DV/PM03/99

Den Haag, 22 februari 1999

De bevelhebber der landstrijdkrachten, luitenant-generaal Maarten Schouten, neemt woensdag (24 februari) in Den Haag de resultaten in ontvangst van de onderzoeken naar gezondheidsklachten van voormalig UNPROFOR- militairen. De onderzoeken richtten zich op de militairen die in de periode 1994 - 1995, als deelnemer aan de UNPROFOR vredesmissie in Bosnië-Herzegovina, verbleven in Lukavac, Santici of Busovaca.

De gezondheidsproblemen van de (ex-)militairen zouden met name verband houden met hun verblijf op het terrein van een voormalige cokesfabriek in Lukavac. Op het bewuste terrein was sprake van milieuverontreiniging. Defensie besloot in augustus 1997 een nader onderzoek in te stellen.

De onderzoeken zijn nu afgerond. Ze werden uitgevoerd door TNO Preventie en Gezondheid te Leiden, de Arbo-dienst Koninklijke Landmacht en het onderzoeksbureau DHV Milieu en Infrastructuur. Ook de onafhankelijke voorzitter van de commissie die de onderzoeken heeft begeleid, mevrouw J.L.E.M.W.R.R. Tiesinga-Autsema, zal woensdag de bevelhebber haar bevindingen en aanbevelingen overhandigen.

De bijeenkomst vindt woensdag om 15.00 uur plaats in de Constant Rebecquezaal van de Prinses Julianakazerne (Thérèse Schwartzestraat 15 te Den Haag). Na aanbieding van de rapporten zullen mevrouw Tiesinga, mevrouw drs. Y.M. Mulder (TNO Preventie en Gezondheid) en luitenant-generaal Schouten beschikbaar zijn voor de beantwoording van eventuele vragen.

Deel: ' Resultaten onderzoek gezondheid UNPROFOR- militairen '
Lees ook