Gemeente Amersfoort


ms 20 januari 1999

Eerste resultaten snelheids- en roodlicht controles

De eerste resultaten van de snelheidsremmende maatregelen in Amersfoort (de actie REM) zijn bekend. De "roodlichtcamera's" registreerderden in vijf weken tijd 6439 snelheidsovertreders en 432 automobilisten die het rode licht negeerden.

De meeste overtredingen werden genoteerd op het kruispunt van de Hogeweg met de Operaweg. Dit aantal werd direct gevolgd door de kruispunten Amsterdamseweg/Radiumweg, Amsterdamseweg/Industrie- weg en de Hogeweg/Ringweg. De hoogst gemeten snelheid is 123 kilometer per uur op de Amsterdamseweg waar slechts vijftig is toegestaan. De eerste acceptgirokaarten met bekeuringen zijn inmiddels bij de overtreders op de deurmat gevallen.

De gemeente startte op 11 november vorig jaar met de actie REM (Reguleren en Matigen). Doel van de actie is het aantal ongevallen als gevolg van te hard rijden en negeren van rood licht terug te dringen. Op basis van ongevallencijfers en resultaten van snelheidscontroles werd een aantal risicovolle plaatsen benoemd. Op deze gevaarlijke kruisingen zijn signaleringskasten geplaatst. Door de kans op bekeuringen te verhogen, hoopt de gemeente het aantal overtredingen en daarmee het aantal ongevallen terug te dringen.

Resultaten wijzen belang van actie uit
Uit de eerste resultaten van de actie blijkt dat het aantal overtredingen schrikbarend hoog is. Na een korte aanloopperiode is er vanaf 3 december structureel gemeten. In de periode van 3 december tot en met 31 december (week 49 t/m 53) passeerden 194.067 auto's de camera's. Daarvan reden er dus 6439 te hard en negeerden 433 het rode licht. Hierbij bleek ook dat snelheden boven de 100 kilometer per uur regelmatig voorkomen. Op verschillende meetpunten waren de filmrollen van de camera's al na vijf uur draaien vol.

Mobiele radarcontrole
De actie REM wordt nu tijdelijk uitgebreid met een mobiele radar-controle. Deze wordt uitgevoerd door de politie Eemland Zuid en de Regionale Verkeersdienst (RVD) IJsselstein. De metingen van de radarcontroles lopen door tot 1 juli 1999.

Deel: ' Resultaten snelheids- en roodlicht controles Amersfoort '
Lees ook