Revolutie mobiel internet in aantocht


UTRECHT, 20150306 -- Vanaf 2020 wordt 5G verwacht als opvolger van 4G. De verwachtingen zijn hooggespannen en de mogelijkheden ongekend. Europa wil zich eindelijk weer mengen in de ontwikkeling van dit nieuwe netwerk om zo zeer hoge internetsnelheden en het internet der dingen te realiseren. De grote vraag is wat dit gaat betekenen voor onze alledaagse werkelijkheid. Simonly.org blikt vooruit.

Internet der dingen
Niet alleen wordt een snelheid verwacht die honderd keer of zelfs enkele honderden keren sneller is dan 4G, maar het zogeheten internet der dingen lijkt ook werkelijkheid te worden. Dat houdt in dat allerlei dingen in ons dagelijkse leven in directe verbinding staan tot elkaar en tot internetdevices zoals smartphones. Het internet der dingen zou uiteindelijk zelfrijdende auto’s mogelijk moeten maken, maar eveneens mogelijkheden zoals het monitoren van patiënten in de gezondheidszorg en het automatisch reageren op de bemerkte behoeftes. Eerste tekenen van leven van het internet der dingen zijn al te vinden bij systemen waar je als je op je werk zit de verwarming thuis via je smartphone kunt bedienen.

Nog meer nadruk op internet
De afgelopen jaren zijn de functionaliteiten en het gebruik van smartphones al op ongekende wijze toegenomen en dit heeft ook de aard van abonnementen flink doen veranderen. Met name sms’en is minder populair geworden, terwijl de internetabonnementen steeds groter zijn geworden. Simonly.org denkt dat met de verwachte komst van 5G in 2020 deze verandering extra door zal zetten: “Als je een film van 1,5GB in minder dan één seconde kan downloaden, hoe groot zullen databundels worden en hoeveel betaal je dan per gigabyte?” Het zijn interessante zaken die de vergelijkingswebsite op de voet volgt uit interesse voor de ontwikkelingen. Hoewel er nog veel onduidelijk is over 5G, is al wel bekend dat Europa eindelijk weer een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van deze haast onwerkelijke technologie.


Deel: ' Revolutie mobiel internet in aantocht '
Lees ook