Gemeente Den Haag


8 februari 2000

Richard Krajicek winnaar Sportprijs Den Haag 1999

Richard Krajicek is vanavond winnaar geworden van de Sportprijs Den Haag 1999. Tijdens de Gemeentelijke Sportbijeenkomst in het Atrium van het Stadhuis ontving zijn moeder uit handen van sportwethouder Wilbert Stolte de Haagse sportprijs 1999. Zelf was Richard Krajicek vanwege een knieblessure verhinderd. De Gulden Ooievaar werd uitgereikt aan de firma Jan Konijnenburg BV, terwijl de Jeugd- en Sportstimuleringsprijs respectievelijk naar het team van SV ADO honkbal aspiranten en Stichting Concours Hippique Nederland ging. Daarnaast ontvingen 210 Haagse sporters die vorig jaar Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioen werden, de Haagse sportmedaille.

Volgens de Gemeentelijke Adviescommissie Sportprijzen Den Haag, die het College van Den Haag over de sportprijzen adviseerde, waren de prestaties van Krajicek tweeledig. Richard Krajicek won op tennisgebied twee belangrijke internationaal vooraanstaande toernooien, t.w. de toernooien van Key Biscane en het Indoor London. Bovendien bereikte hij de finale van het toernooi in Stuttgart. Tevens werd Krajicek gekozen als Haagse sporter van de twintigste eeuw. In haar afwegingen is door de Adviescommissie ook verwerkt zijn grote persoonlijke maatschappelijke betrokkenheid bij de Haagse sport, in het bijzonder in achterstandswijken. Naast Richard Krajicek waren ook wielrenner Michael Boogerd, die onder meer de klassiekers Parijs-Nice en de Amstel Goldrace op zijn naam schreef, Raymond van Barneveld, winnaar van de officieuze wereldtitel darts in 1999 en bergbeklimmer Ronald Naar, die zijn sport in het afgelopen jaar uitstekend promootte, genomineerd.

De Gulden Ooievaar (voor bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de sport) ging naar de firma Jan Konijnenburg BV. Volgens de Adviescommissie heeft deze firma door de jaren heen zich een betrouwbare partner getoond in de Haagse sport. De firma steunde vele Haagse sportverenigingen en organisaties in de meest brede zin waardoor mede de Haagse sport op hoog niveau in de belangstelling werd gebracht. Andere genomineerde was: Het Witte Kruis (als onvermoeibare stimulator van de wielersport in Den Haag en de jaarlijkse Ooievaars-truckersrace voor gehandicapten).

De Sportstimuleringsprijs (voor sportactiviteiten met grote maatschappelijke betekenis) werd toegekend aan de Stichting Concours Hippique Nederland. Deze organisatie zag kans in 1999 door middel van een klinkende organisatie in het Westbroekpark de paardensport en de gemeente Den Haag positief in het nieuws te brengen. De andere genomineerde was het organisatiecomit 'Open Haags kampioenschap Jeu de boules'.

De Jeugdsportprijs (voor veelbelovende jonge sporters) ging naar het team van de SV ADO honkbal aspiranten. Dit team werd in 1999 Nederlands kampioen honkbal. Andere genomineerde was het duo Sevilay van Dorst en Gwendolyn Bal, Nederlands kampioen synschroonzwemmen duet 13 jaar en jonger.

Deel: ' Richard Krajicek winnaar Sportprijs Den Haag 1999 '
Lees ook