Richelle Fox Schoonmaakster van het Jaar 2012


    ONDER EMBARGO TOT 01.02.2012 14:50 UUR

Winnaars The Golden Service Awards – dé onderscheidingen in de schoonmaakbranche


DEN HAAG / SCHEVENINGEN, 20120201 -- Richelle Fox (27) uit Tilburg, namens schoonmaakorganisatie Asito werkzaam bij International Flavors & Fragrances Inc., is uitgeroepen tot “Schoonmaakster van het Jaar 2012” in Nederland. Ze werd gekozen uit vijf finalisten. De jury: “Richelle is zeer betrokken bij haar werk en maakt onder andere in de spoelerij en het laboratorium schoon. Zeer nauwkeurig werken is een absolute vereiste en bovendien is het schoonmaakprogramma afhankelijk van de productie, zodat er nogal wat improvisatietalent nodig is. Daarnaast weet zij haar ‘mannetje te staan’ en aarzelt ze niet haar collega’s indien nodig op hun werkresultaten aan te spreken.”

Concern voor Werk uit Emmeloord won de award voor Beste leerbedrijf. De award voor maatschappelijke verantwoord ondernemen is gegaan naar CSU. Als enige categorie streden hier overigens Belgische én Nederlandse deelnemers om de prijs. CSU won het van de drie andere finalisten: Hago Next, Care en Asito. Daarnaast zijn in diverse sectoren awards uitgereikt voor Best schoongemaakte projecten.

The Golden Service Awards bekronen opmerkelijke prestaties in de schoonmaakbranche en willen een bijdrage leveren aan het kwaliteitsbewustzijn binnen en het imago van de branche. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Naar de awards dingen zowel schoonmaakbedrijven als eigen schoonmaakdiensten van bedrijven en organisaties mee. Punten waarop de projecten worden beoordeeld zijn: innovatie, organisatie, kwaliteitsbeheersing, opleiding en relatiebeheer. Bij de beoordeling van de kandidaten voor de titel Schoonmaker / schoonmaakster van het Jaar spelen onder meer een rol: opleiding en ervaring, motivatie, vakkennis, relatie met opdrachtgever en collega’s en kennisoverdracht.

The Golden Service Awards zijn voor het eerst uitgereikt in Engeland in 1991. In Nederland en België is de wedstrijd voor het eerst georganiseerd in 2002. The Golden Service Awards zijn een initiatief van KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL*. Alpheios is zijn Gold co-sponsor. OSB, SVS, FMG, VSDV, VSR, de Stichting Schoonmaakkwaliteit en Service Management zijn als ambassadeur bij de wedstrijd betrokken.

Compleet overzicht Nederlandse winnaars The Golden Service Awards 2012

Schoonmaakster van het Jaar

Richelle Fox (27 jaar) uit Tilburg, namens Asito werkzaam bij International Flavors & Fragrances Inc. (eveneens in Tilburg)

De jury: “Richelle is zeer betrokken bij haar werk en maakt onder andere in de spoelerij en het laboratorium schoon. Zeer nauwkeurig werken is een absolute vereiste en bovendien is het schoonmaakprogramma afhankelijk van de productie, zodat er nogal wat improvisatietalent nodig is. Daarnaast weet zij haar ‘mannetje te staan’ en aarzelt ze niet haar collega’s indien nodig op hun werkresultaten aan te spreken.”

Beste leerbedrijf

Concern voor Werk, Emmeloord

De jury: “Concern voor Werk is een werkvoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is een schoonmaakbedrijf opgezet waarin nu bijna 60 medewerkers actief zijn. De schoonmaakopleidingen worden in kleine groepen gegeven. Een belangrijk punt dat meegegeven wordt is beroepstrots. Lezen en schrijven krijgen extra aandacht, omdat de deelnemers hierin om verschillende redenen vaak een achterstand hebben opgelopen. Dankzij intensieve begeleiding op sociaal en maatschappelijk vlak, stromen medewerkers ook door naar reguliere schoonmaakbedrijven. Voor allochtone medewerkers betekent het bijvoorbeeld inburgering in combinatie met werken. Om ‘de schoonmaker’ uit de anonimiteit te krijgen, probeert Concern voor Werk zoveel mogelijk dagschoonmaak te realiseren.”

MVO Award

CSU, Uden

De jury: “CSU is al geruime tijd bezig met MVO en onderneemt veel acties op MVO gebied. De missie en visie van CSU zijn helder, worden goed gevolgd en vertaald in beleid. Alle aspecten van MVO krijgen aandacht en worden, gesteund door alle lagen van het personeel, in praktijk gebracht. Als eerste schoonmaakbedrijf in Nederland heeft CSU zich onlangs aan de NEN ISO 26000 geconformeerd. Ook was CSU een van de 10 geselecteerde deelnemers aan het ISO 26000 Championship programma van de NEN. Via allerlei acties worden de medewerkers ook nauw betrokken bij allerlei MVO maatregelen. Bijdragen aan het milieu, aan diversiteit en aan gezondheid ziet CSU niet als verplichtingen maar als kansen. Ook in de privésfeer moedigt CSU een maatschappelijke bewustheid van haar medewerkers en relaties aan.”

Best schoongemaakte project / Recreatie en Cultuur

Hago met GelreDome, Arnhem

De jury: “Topsport. Zo is de schoonmaak hier te typeren. Regelmatig is het hele complex tweemaal per dag verhuurd voor 2 totaal verschillende activiteiten. Vaak moet de grasmat naar binnen of naar buiten gerold worden. Een schoonmaakuitdaging! Bij onzorgvuldigheid loopt het veld namelijk vast. Ook op andere fronten is de complexiteit groot. Typerend voorbeeld voor het meedenkend vermogen: Hago nam het initiatief tot een proef met nano-techniek om de verkleurende stoeltjes op de tribune onderhanden te nemen. Voor 50% van de nieuwkosten zijn de kuipjes weer als nieuw!”

Best schoongemaakte project / Kantoren en openbare gebouwen

EW Facility Services met BHP Billiton, Den Haag

De jury: “Zelden kom je een object tegen waar alles zo strak is geregeld en beschreven, terwijl de uitvoerenden zich er toch prettig onder voelen. Achtergrond is dat BHP Billiton wereldwijd zoveel mogelijk eenduidigheid nastreeft. De kwaliteitslat ligt daarbij hoog. Daarnaast heeft het bedrijf milieubewustzijn hoog in het vaandel en ook EW dient zich daaraan te conformeren. BHP Billiton roemt de teamspirit tussen het bedrijf en EW.”

Best schoongemaakte project / Gezondheidszorg

Hago Zorg met Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam

De jury: “Een gespecialiseerd ziekenhuis met een eigen cultuur en processen. De Hago medewerkers voeren alle schoonmaakprocessen uit met VIP: oftewel vakmanschap, interactie en plezier. Iedereen weet dat het om de patiënt draait en dat de processen daaraan ondergeschikt zijn. Via speciale belevingscursussen worden de Hago medewerkers nog extra getraind op ‘gastvrijheid’. Zowel de backoffice als het schoonmaakonderhoud staan op een uitzonderlijk hoog niveau. “

Best schoongemaakte project / Onderwijs

Hago met Hogeschool Zuyd, Heerlen

De jury: “Door verandering van het contract van taakgericht naar prestatiegericht, zijn alle medewerkers opnieuw opgeleid en ingewerkt voor het ‘anders werken’. Daarbij is er niet bezuinigd: Hogeschool Zuyd gaat voor kwaliteit. Met de nieuwe werkwijze is het er voor Hago overigens niet makkelijker op geworden. Zo werden de vloeren vroeger op afroep gedaan, maar om de prestatiegerichte kwaliteit te halen is de frequentie nu opgevoerd.”

Best schoongemaakte project / Industrie

Asito met Albert Heijn Distributiecentrum, Tilburg

De jury: “Het is een drukte van belang op deze locatie, waar vorkheftrucks, rollende karren, medewerkers en chauffeurs zich een weg banen door de paden van voedselopslag. Binnen het primaire proces – van hamsterweken tot bonusaanbiedingen – werkt een groep zeer gemotiveerde schoonmaakmedewerkers. Inspelen op constant wisselende processen en zelf initiatief nemen gaan hand in hand met een goede uitvoering van het schoonmaakproces, binnen een zeer moeilijke omgeving.”


Deel: ' Richelle Fox Schoonmaakster van het Jaar 2012 '
Lees ook