Rijksmuseum van Oudheden opent Kabinet der Klassieken

PERSBERICHT 18 augustus 2015

Rijksmuseum van Oudheden opent Kabinet der Klassieken

Klassieke talen in het mooiste klaslokaal van Nederland

In september 2015 opent het Rijksmuseum van Oudheden het Kabinet der Klassieken, een klaslokaal dat is ingericht met Griekse en Romeinse objecten en gipsen afgietsels van klassieke beeldhouwkunst. Gymnasiumleerlingen kunnen hier terecht voor een examenworkshop Grieks of Latijn, de workshops epigrafie-, ‘Kennismaking met de Klassieken’ en ‘Herodotos’ Egypte’ of aan de slag met Grieks en Romeins aardewerk tijdens een schervenworkshop. Een programma in het Kabinet der Klassieken duurt 1 uur en kost €50 (max. 35 leerlingen). Meer informatie staat op www.rmo.nl/kabinetderklassieken

Examenworkshops Grieks en Latijn. 6 gymnasium De leerlingen verdiepen zich in de materiële context van het examenpensum door in groepjes passages uit Herodotos of Vergilius, museumobjecten en een stapel aanvullende bronnen te onderzoeken. Als afsluiting presenteren ze hun analyses.

Workshop epigrafie. 3, 4, 5 en 6 gymnasium

Met inscripties in het Grieks of Latijn in de hand kruipen de leerlingen in de huid van een epigraaf. Ze ontdekken wat inscripties zoal vertellen over cultuur en samenleving in de oudheid, en maken kennis met het museum als plek om wetenschappelijke kennis te vergaren.

Workshop Herodotos’ Egypte. 4, 5 en 6 gymnasium

Leerlingen nemen citaten uit boek 2 van Herodotos’ Historiën kritisch onder de loep. Ze onderzoeken in groepjes de geloofwaardigheid aan de hand van objecten, replica’s en antieke geschreven bronnen en presenteren hun conclusies.

Workshop Kennismaking met de Klassieken. 1 en 2 gymnasium

Na een korte introductiefilm gaan de leerlingen in groepjes aan het werk met een alabastron, gevonden op Samos, en een klein altaar met inscriptie uit Colijnsplaat/Domburg. Ze ontwikkelen hun onderzoeksvaardigheden en krijgen een brede kennismaking met de wereld van de Klassieke Oudheid. Vanaf januari 2016 is deze workshop een Museumles in de vernieuwde zalen over de Klassieke Wereld.

Schervenworkshop. Alle leerjaren

Aan de slag met scherven van authentieke Griekse en Romeinse vazen. De leerlingen leren herkomst en ouderdom te herkennen. Daarna buigen ze zich over de vormen en afbeeldingen om zelf een vaas te reconstrueren.

Deel: ' Rijksmuseum van Oudheden opent Kabinet der Klassieken '


Lees ook