Ingezonden persbericht

RIM komt komende 6 tot 12 maanden met nieuwe BlackBerry handhelds, bedrijfssoftware en allianties om voorsprong in draadloze zakelijke markt verder te vergroten


- Nieuwe tri-band BlackBerry handheld voor GSM/GPRS-netwerken in Europa, Noord-Amerika en Azië.


- Een geïntegreerde luidspreker en microfoon voor telefoon (geen headset meer nodig) en een verwisselbare oplaadbare batterij.


- BlackBerry Web Client: naast Microsoft Exchange en Lotus Domino hebben gebruikers toegang tot meerdere bestaande e-mailaccounts (ook accounts bij ISP's) vanaf één BlackBerry handheld via het POP3-protocol en/of doorgestuurde mail.


- Enkele andere geplande voorzieningen die waarschijnlijk volgend jaar worden geïntroduceerd zijn kleurenschermen, integratie van bedrijfssystemen voor voicemail en nieuwe draadloze synchronisatiemogelijkheden (berichten opslaan/verwijderen, synchronisatie van adressenboek/taken/memo's).


- Ondersteuning van verschillende draadloze netwerken ondersteunen, waaronder Mobitex, DataTAC, GSM/GPRS, iDEN en CDMA/1xRTT zonder handhelds hun infrastructuur hoeven te veranderen.


- Geavanceerde beheersvoorzieningen voor IT-afdelingen.

- Nieuwe Mobile Data Service maakt permanente push-based toegang tot bedrijfsapplicaties en informatie mogelijk.


- Internationale groei: BlackBerry is nu verkrijgbaar in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong. Onlangs zijn plannen bekendgemaakt voor de introductie in Australië, Macau en China.

New York, 25 juni 2002 - Tijdens PC Expo, die deze week in New York wordt gehouden, legt Research In Motion (RIM) de lat voor draadloze bedrijfsoplossingen opnieuw hoger. RIM zal er de nieuwste hardware, software en services demonstreren die beschikbaar zijn voor het BlackBerry platform, en plannen presenteren om de draadloze technologie voor de zakelijke markt opnieuw een stap verder te brengen.

RIM was in 1999 een van de grondleggers van zakelijke draadloze e-mail en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld met betrekking tot acceptatie en innovatie op dit gebied. Meer dan 14.000 organisaties werken inmiddels met BlackBerry. RIM introduceert nu de volgende generatie draadloze bedrijfsoplossingen met samengebundelde spraak- en dataservices. Het bedrijf heeft haar toonaangevende positie gehandhaafd met de enige complete 2.5G draadloze bedrijfsoplossing die voldoet aan de eisen van zowel gebruikers als IT-afdelingen. In de komende maanden wil RIM aanvullende producten lanceren die de positie in de 2.5G markt verder zullen verstevigen.

RIM blijft haar flexibele BlackBerry oplossing uitbreiden naar verschillende gebieden zoals nieuwe handhelds, netwerkstandaards, bedrijfssoftware, internationale versies en partnerships.

Plannen voor de nabije toekomst

Nieuwe BlackBerry handheld voor GSM/GPRS-netwerken RIM gaat het GSM/GPRS-aanbod aanvullen met nieuwe handheld producten, waaronder een wereldversie. De world band handheld ondersteunt draadloze data- en spraakcommunicatie op GSM/GPRS-netwerken in zowel Noord-Amerika (1900 MHz frequentie) als Europa en Azië (900 MHz). Andere nieuwe extra's zijn een geïntegreerde luidspreker/microfoon en een oplaadbare batterij. De introductie van de world band BlackBerry wordt komend najaar verwacht.

Nieuwe BlackBerry handheld voor iDEN
RIM ontwikkelt een nieuwe BlackBerry Wireless Handheld voor een iDEN-netwerk in de Verenigde Staten. Het nieuwe model bevat het bekende BlackBerry wireless e-mailsysteem met een digitale cellulaire tweeweg-radioservice, tekstfuncties, een numerieke pager en een browser, en is uitgerust met een geïntegreerde luidspreker en microfoon, een oplaadbare batterij en een externe antenne. De nieuwe handheld is gebaseerd op J2ME en ondersteunt uiteenlopende bedrijfsapplicaties voor belangrijke bedrijfstakken zoals de bouw, de financiële sector en de industrie. De introductie van deze nieuwe BlackBerry handheld wordt later dit jaar verwacht.

Nieuwe BlackBerry handheld voor CDMA/1xRTT-netwerken RIM gaat ook verder met de ontwikkeling van Java-gestuurde BlackBerry handhelds voor CDMA/1xRTT-netwerken. Deze handhelds ondersteunen data en spraak (met toepassingen voor e-mail, telefoon, SMS, een browser en een organizer) en hebben een geïntegreerde luidspreker en microfoon en een oplaadbare batterij.
De CDMA/1xRTT-standaard maakt de overgang mogelijk van langzame circuit-switched naar snelle packet-switched netwerken. De introductie van de BlackBerry voor CDMA/1xRTT wordt later dit jaar verwacht.

Ondersteuning van verschillende netwerken
BlackBerry Enterprise Server zal verschillende standaards voor draadloze netwerken ondersteunen, waaronder Mobitex, DataTAC, GSM/GPRS, iDEN en CDMA/1xRTT. Zo wordt een heterogene omgeving ondersteund en kunnen gebruikers van bestaande systemen overgaan op nieuwe BlackBerry handhelds zonder hun backend infrastructuur te hoeven veranderen.

Geavanceerde beheersvoorzieningen voor IT-afdelingen Op basis van feedback van klanten die brede draadloze bedrijfssystemen in gebruik hebben genomen, komt RIM met nieuwe voorzieningen die het beheer van BlackBerry vergemakkelijken. Allereerst krijgen beheerders de mogelijkheid om software naar de computers van eindgebruikers te 'pushen' en richtlijnen door te voeren voor snelle software-updates door de gebruikers. Daarnaast bieden nieuwe beveiligingsfuncties de IT-afdeling de mogelijkheid om draadloos alle gegevens op een BlackBerry handheld uit te schakelen of te wissen, en het wachtwoord op de handheld in te stellen of te wijzigen. Ten slotte kunnen beheerders in de toekomst groepsbevoegdheden voor BlackBerry gebruikers instellen en draadloos implementeren zonder dat de gebruikers hun handheld hoeven te overleggen. Dit betekent een veilige, gedegen methode om het bedrijfsbeleid door te voeren en af te dwingen. Ook kunnen IT-beheerders bepaalde afspraken heel gemakkelijk activeren nadat handhelds zijn gebruikt in het veld. Al deze nieuwe voorzieningen worden verwacht in BlackBerry Enterprise Server voor Microsoft Exchange (najaar 2002) en BlackBerry Enterprise Server voor Lotus Domino (winter 2002).

Mobile Data Service
De nieuwe Mobile Data Service van BlackBerry Enterprise Server maakt permanente push-based toegang tot bedrijfsapplicaties en informatie mogelijk met behulp van een BlackBerry handheld, een browser en tools voor software-ontwikkeling. Op basis van het bestaande architectuur- en beveiligingsmodel van BlackBerry Enterprise Server (met end-to-end encryptie), kunnen bedrijven snel en veilig draadloze applicaties voor andere doelen dan e-mail aan hun BlackBerry handhelds toevoegen. Dankzij de BlackBerry infrastructuur, die verschillende netwerken ondersteunt met standaardprotocollen en -talen (waaronder XML, HTTP en Java), kunnen applicatieontwikkelaars in bedrijven en ISV's draadloze toepassingen in gebruik nemen zonder dat zij zich hoeven te verdiepen in nieuwe middleware of besturingssystemen. De Mobile Data Service wordt naar verwachting gelijktijdig geïntroduceerd met de eerder beschreven geavanceerde beheersvoorzieningen.

BlackBerry Web Client
In aanvulling op de ondersteuning van Microsoft Exchange en Lotus Domino heeft RIM onlangs een nieuwe internetapplicatie ontwikkeld: BlackBerry Web Client. Dankzij BlackBerry Web Client hebben gebruikers toegang tot meerdere bestaande e-mailaccounts (ook accounts bij ISP's) vanaf één BlackBerry handheld via het POP3-protocol en/of doorgestuurde mail. Daarnaast wordt op elke handheld een standaard webmail-account aangeboden. BlackBerry Web Client zal vooral klanten aanspreken die niet gebruikmaken van Microsoft Exchange of Lotus Domino, of die een privé e-mail account willen gebruiken naast hun bedrijfsaccount. IT-afdelingen met BlackBerry Enterprise Server behouden de mogelijkheid om een centraal beleid op te leggen met betrekking tot de toegang tot persoonlijke ISP-accounts. BlackBerry Web Client wordt momenteel op verschillende netwerken getest en zal waarschijnlijk later dit jaar op de markt komen.

Internationale groei
Door ondersteuning van wereldwijde technologische standaards kan RIM de BlackBerry oplossing in steeds meer landen aanbieden met dezelfde kwaliteit en hetzelfde gebruiksgemak. BlackBerry is nu verkrijgbaar in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong. Onlangs zijn plannen bekendgemaakt voor de introductie in Australië, Macau en China.

Overige voorzieningen
Naast de ondersteuning van verschillende netwerkstandaards, internationale uitbreiding, verbeterde beheersmogelijkheden en nieuwe opties voor integratie, blijft RIM investeren in de ontwikkeling van hardware en software die het mobiele gebruik verder verbeteren. Enkele nieuwe voorzieningen die waarschijnlijk volgend jaar worden geïntroduceerd zijn triple-band ondersteuning (900/1800/1900 MHz frequenties), kleurenschermen, integratie van bedrijfssystemen voor voicemail en nieuwe draadloze synchronisatiemogelijkheden (berichten opslaan/verwijderen, synchronisatie van adressenboek/taken/memo's).

BlackBerry allianties
RIM blijft streven naar sterke samenwerkingsverbanden met toonaangevende IT-bedrijven zoals Microsoft, IBM (Lotus), Sun Microsystems, BEA, Computer Associates, NetIQ, Compaq, HP, Xerox, Siebel en SAP voor de ontwikkeling en introductie van een breed assortiment draadloze bedrijfsoplossingen. RIM sluit ook partnerships met ISV's en systeemintegrators voor de ontwikkeling van verticaal georiënteerde applicaties voor sectoren als juridische zaken, financiële dienstverlening, bouw en gezondheidszorg. Daarnaast heeft RIM een eigen programma van referentieontwerpen om fabrikanten van draadloze apparatuur de beschikking te geven over de technologie en de tools die zij nodig hebben voor de ontwikkeling en productie van apparaten op basis van ingebouwde BlackBerry en Java technologieën.

RIM
Research In Motion is een toonaangevend ontwerper, producent en verkoper van vernieuwende draadloze systemen voor mobiele communicatie. Door ontwikkeling en integratie van hardware, software en services kan RIM oplossingen aanbieden voor naadloze toegang tot tijdgevoelige informatie afkomstig uit e-mail, messaging-systemen of internet- en intranetapplicaties. De RIM-technologie maakt het ontwikkelaars en fabrikanten over de hele wereld bovendien mogelijk om hun producten en diensten uit te breiden met draadloze connectiviteit. Tot de reeks bekroonde RIM-producten behoren de RIM Wireless Handheld productlijn, de BlackBerry oplossing voor draadloze e-mail, ingebouwde radio-modems en tools voor software-ontwikkeling. RIM is opgericht in 1984 en heeft haar hoofdkantoor in Waterloo, Ontario (Canada). Het bedrijf heeft vestingen in Canada, de Verenigde Staten, Europa en Asia-Pacific. Het aandeel RIM staat genoteerd aan de Nasdaq in New York en de Toronto Stock Exchange. Voor meer informatie: www.rim.net.

Meer informatie:

Tilly Quanjer
Research In Motion
Tel: +44 (0) 1784 223 987
tquanjer@rim.net

Maurits Blok / Peter Smit
Brodeur Worldwide
Tel: +31 (0)20 3462000
E-mail: mblok@nl.brodeur.com / psmit@nlbrodeur.com

Deel: ' RIM komt met nieuwe BlackBerry handhelds, bedrijfssoftware en allian.. '
Lees ook