RODAMCO NORTH AMERICA

Rodamco North America en calpers kondigen joint venture aan

Rotterdam, 30 augustus 2001

PERSBERICHT

RODAMCO NORTH AMERICA EN CALPERS
KONDIGEN JOINT VENTURE AAN

Rodamco North America N.V. ('RNA') en het pensioenfonds California Public Employees Retirement System ('CalPERS') maken vandaag bekend dat zij na maanden van onderhandelen definitieve joint venture overeenkomsten hebben ondertekend inzake de gezamenlijke eigendom van drie vooraanstaande regionale winkelcentra: Oakbrook Center in Oak Brook, Illinois; Century City Shopping Center in Los Angeles, Californië; en het shopping mall gedeelte van de Galleria, een onroerend goed complex voor gemengd gebruik in Houston, Texas.

Als onderdeel van de transactie koopt CalPERS een substantieel minderheids-belang in Oakbrook, Century City en de Galleria. De bruto waarde van de drie investeringen bedraagt meer dan US$ 1 miljard. CalPERS deelt pro rata in de bestaande hypotheek schulden. Beide partijen verwachten dat de transactie zal worden afgerond in de komende 30 dagen.

Op 8 augustus 2001 heeft RNA's dochtermaatschappij Urban Shopping Centers, L.P. vier kleinere winkelcentra (community centers) voor ongeveer US$ 65,1 miljoen verkocht aan Kimco Realty Corporation (NSYE: KIM), 's lands grootste beursgenoteerde eigenaar van buurt- en wijkwinkelcentra.

De centra bestaan uit ongeveer 804.000 vierkante voet bruto verhuurbare oppervlak en zijn gelegen in Florida (2), Illinois en Tennessee. Ze zijn voor 93% verhuurd aan verschillende huurders, waaronder Bed, Bath and Beyond, Ross Stores, en Staples.

De netto opbrengst van de CalPERS transactie voor RNA is ongeveer US$ 238 miljoen. RNA is van plan de opbrengst te gebruiken om de schulden verder terug te brengen. Na de transactie zullen de schulden volgens Dan S. Weaver, CFO van RNA, ongeveer 52% van de totale activa bedragen.

'Wij zijn verheugd dat wij CalPERS kunnen verwelkomen als partner in onze business', verklaarde Gerald E.Egan, voorzitter van de directie van RNA. 'Wij beschouwen deze omvangrijke investering door een grote, gerespecteerde vastgoedbelegger als een bewijs voor de kracht van onze winkelcentra, van ons management team en van onze strategie.'

'Deze investeringen zijn een goede aanvulling op onze onroerend goed beleggingsportefeuille', verklaarde Daniel Szente, Chief Investment Officer van CalPERS. 'We zijn erin geslaagd om een belang te verwerven in een uitstekend renderend segment van de winkelmarkt door samenwerking met een vooraanstaande retail onroerendgoedmaatschappij. Dit is onroerend goed van hoge kwaliteit, dat ons een verdere diversificatie biedt buiten onze onroerendgoedportefeuille met potentieel voor uitstekend rendement.'

Het retail gedeelte van de Galleria in Houston, Texas beslaat ongeveer
1,6 miljoen vierkante voet winkelruimte met Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue, Lord & Taylor en Macy's als anchors. Voorts zijn er ongeveer 840.000 vierkante voet beschikbare oppervlakte voor kleinere winkels, een ijsbaan, een 105.000 vierkante voet groot fitness center en een naastgelegen 'strip center' (commerciële zone bij de toegangswegen) van ongeveer 104.000 vierkante voet. Het winkelcentrum ondergaat momenteel een US$ 25 miljoen kostende renovatie, die volgens planning in het eerste kwartaal van 2002 zal worden opgeleverd. Daarnaast is RNA kort geleden begonnen met de werkzaamheden aan een ongeveer 700.000 vierkante voet grote uitbreiding ten behoeve van nieuwe warenhuizen voor Nordstrom en Foley's. Dit op US$ 119 miljoen begrote project wordt naar verwachting in maart 2003 voltooid.

Century City is een regionaal openlucht winkelcentrum in West Los Angeles, Californië, met een totale oppervlakte van meer dan 780.000 vierkante voet. Het winkelcentrum, waarin Bloomingdale's en Macy's de anchors zijn, omvat speciaalzaken en restaurants met een oppervlakte van meer dan 240.000 vierkante voet en een AMC theater (50.000 vierkante voet). Voorlopige plannen zijn in ontwikkeling voor verdere uitbreiding en renovatie. RNA verwacht deze plannen te realiseren in 2003/4.

Oakbrook Center ligt ongeveer 18 mijl ten westen van het centrum van Chicago. Dit project bestaat uit een regionaal openlucht winkelcentrum met een oppervlakte van ongeveer twee miljoen vierkante voet, drie kantoorgebouwen met een oppervlakte van ongeveer 240.000 vierkante voet en een vrijstaande bioscoop. De anchors zijn Lord & Taylor, Marshall Field's, Nieman Marcus, Nordstrom, Saks Fifth Avenue en Sears. In dit centrum hebben speciaalzaken en restaurants een totale oppervlakte van ongeveer 825.000 vierkante voet.

De onroerendgoedportefeuille van CalPERS wordt geschat op circa US$ 12,4 miljard (per 31 maart 2001) en dat is circa 8% van het beheerd vermogen. Ongeveer US$ 9,8 miljard is geïnvesteerd in kantoren, winkels, bedrijfsruimte en appartementen. Circa US$ 2,5 miljard is geïnvesteerd in woonhuizen, bosbouwgrond en onroerendgoedfinanciering. Winkelbeleggingen bedragen zo'n US$ 2 miljard.

CalPERS is het grootste pensioenfonds van de Verenigde Staten en verzorgt met een beheerd vermogen van circa US$ 156 miljard de pensioenvoorziening voor employees van de staat Californië en hun gezinnen. Voor meer informatie over CalPERS wordt verwezen naar de website: www.calpers.ca.gov.

Rodamco North America N.V. is een vooraanstaande, grote onroerendgoed-maatschappij die in de Verenigde Staten belegt en is tevens een van de grootste onroerendgoedfondsen genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam. Op 28 februari 2001, het einde van het boekjaar van de vennootschap, beliepen de bezittingen van de vennootschap circa US$ 6,5 miljard.

De vennootschap heeft belangen in 36 regionale winkelcentra, welke een totaal van 40 miljoen vierkante voet beslaan, verspreid over de gehele Verenigde Staten en een groot kantoorgebouw in New York City. De portefeuille van de vennootschap is een van meest productieve in de Verenigde Staten met verkopen van US$ 437 per vierkante voet voor het jaar 2000. Daarnaast is de vennootschap, middels haar deelneming Urban Retail Properties Co., 's lands grootste manager van retail onroerend goed, meer dan 65 miljoen vierkante voet in beheer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rodamco North America N.V.

Astrid van der Put
+31 (0) 10 201 36 20 (kantoor) +31 (0)6 20 61 62 30 (mobiel)
Constantijn R. van Rietschoten,
+31 (0) 10 201 36 21 (kantoor) +31 (0)6 22 99 42 70 (mobiel)

Bezoek s.v.p. onze website: WWW.RODAMCO-NA.COM

30 aug 01 10:32

Deel: ' Rodamco North America en Calpers kondigen joint venture aan '
Lees ook