Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zendt hulpgoederen naar Mozambique vanuit Oostende Vlaming Roger Bracke coördineert ter plaatse de hulpverlening van het Rode Kruis

Dinsdag 7 maart vertrekt rond 18 uur vanuit Oostende een vliegtuig met hulpgoederen voor Mozambique. Aan boord van dit door het Britse Rode Kruis gecharterde vliegtuig zijn: 5 rubberboten met motor, 6000 dekens, 1000 kooksets, 3000 muskietennetten, 1000 hygiënekits, 2000 jerrycans van 20 liter, waterzuiveringstabletten en proteïnetabletten. Eerstdaags vertrekt met een lijnvlucht een lading antimalariamedicijnen van Rode Kruis-Vlaanderen.

De hulpgoederen zijn bestemd voor Beira in het noorden van Mozambique. Met het materiaal worden overlevingskits samengesteld voor 1 maand voor 1000 families.

Cholera vormt nog steeds de grootste bedreiging in de getroffen gebieden en werd reeds vastgesteld in Maputo. Het aantal gevallen van malaria stijgt omdat de mensen in de open lucht moeten slapen en er heel veel muskieten zijn door het regenseizoen. Bovendien is het moeilijk om zieke mensen te verzorgen door een gebrek aan medische infrastructuur en medicijnen.

In de provincie Gaza helpt het Rode Kruis in 3 districten: Macia, Chokwe en het kamp in Chiqualane. Op deze 3 plaatsen verblijven ongeveer 82.000 mensen. In Chiqualane waar ongeveer 30.000 mensen zijn, werkt het Rode Kruis samen met andere hulporganisaties. Het Rode Kruis richt zich vooral op de watersanitatie. Rodekruisafgevaardigden en plaatselijke rodekruisvrijwilligers werken hard aan de voorziening van zuiver drinkwater en het bouwen van latrines.

In het district Guija in Gaza wachten 33.700 mensen op hulp. Het gebied is geïsoleerd van de buitenwereld. Het Spaanse Rode Kruis heeft met een boot - met een laadvermogen van 4 ton - kooksets, zeep, kledij en voedsel naar het gebied gebracht. Deze mensen zaten 9 dagen zonder drinkbaar water.

Intussen komen er heel wat hulpgoederen toe in Mozambique. De Vlaming Roger Bracke is ter plaatse om de internationale rodekruishulp te coördineren. Het Rode Kruis maakt een inventaris op om te kijken welke hulp nog nodig is. Nu er meer helikopters zijn, is het vinden van voldoende brandstof een probleem. Er zijn ook te weinig voertuigen om die gebieden te helpen die wel via de weg kunnen worden bereikt.

De komende dagen zendt het Internationale Rode Kruis nog de volgende hulpgoederen naar de getroffen gebieden. Naar Chokwe: 300 tenten, 15 medische kits, 400 kooksets, 200 plastic zeilen, 380 jerrycans en 5 draagberries. Naar Macia: 11 medische kits, 200 tenten, 200 kooksets en 3 draagberries. Naar Chiqualane: 100 tenten, 15 medische kits, 400 kooksets, 200 plastic zeilen en 5 draagberries.

Zimbabwe is het tweede ergst getroffen door de overstromingen in zuidelijk Afrika. Het is dan ook de tweede prioriteit na Mozambique voor het Internationale Rode Kruis. In Zimbabwe zijn al 1200 gevallen van cholera vastgesteld.

Brussel, 7 maart 2000

Deel: ' Rode Kruis hulpgoederen naar Mozambique vanuit Oostende '
Lees ook