Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zet eerste hulp in de kijker op de nationale eerstehulpwedstrijd

Zondag 16 september organiseert Rode Kruis-Vlaanderen in Zwevezele zijn jaarlijkse nationale eerstehulpwedstrijd. Tien rodekruisploegen uit alle provincies strijden die dag voor de felbegeerde titel. Tijdens verschillende proeven worden rodekruisvrijwilligers uitgebreid getest op hulp verlenen in moeilijke omstandigheden. De jury geeft ook punten voor teamgerichte werking en parate kennis van de eerstehulptechnieken.

Doel van de eerstehulpwedstrijd is vooral de deskundigheid en de motivatie van de rodekruisvrijwilligers versterken. "Als voorbereiding op de wedstrijd wordt er maanden vooraf druk geoefend in de rodekruisafdelingen", zegt Linda Rydant, hoofd Leergangen van Rode Kruis-Vlaanderen. "Door deze intensieve training verhoogt de kwaliteit van de hulpverlening. Onze vrijwilligers kunnen zo nog beter en sneller reageren in moeilijke omstandigheden zoals tijdens een ramp of een ongeval. De vele oefenmomenten en de wedstrijd dragen ook bij tot een goede verstandhouding tussen de vrijwilligers."

Tijdens de wedstrijd zorgen de ongevalssimulanten van het Rode Kruis voor zo realistisch mogelijke noodsituaties. Zij schreven hiervoor gedetailleerde scenario's uit, spelen slachtoffer en brengen met grimage net echte verwondingen aan. Door hun uitgebreide opleiding kunnen zij ziektebeelden, zoals een hartaanval, op een medisch correcte manier nabootsen. Zoals echte slachtoffers reageren zij ook emotioneel op de handelingen van een hulpverlener.

De ploeg die zondag de nationale wedstrijd wint mag in 2003 Rode Kruis-Vlaanderen vertegenwoordigen in de Europese eerstehulpwedstrijd. In 2002 zal Rode Kruis-Vlaanderen de Europese eerstehulpwedstrijd organiseren op 31 augustus in Gent. Het neemt als organisator niet deel aan de wedstrijd. het vlak van eerstehulponderricht is er reeds lang overleg en tussen de Europese nationale rodekruisverenigingen. De is de technieken en trainingsmethodes in Europa te . In Zwevezele zal een Europese werkgroep 'eerstehulponderricht' aanwezig zijn met vertegenwoordigers van het Franse, Duitse, Hongaarse, Finse en Luxemburgse Rode Kruis.

Met de nationale eerstehulpcompetitie wil het Rode Kruis natuurlijk ook de aandacht van de bevolking richten op het belang van eerste hulp. Iedereen zou immers eenvoudige basiseerstehulp moeten kunnen toepassen. Zo is er altijd iemand in de buurt die kan helpen, als er iets gebeurt. Eerste hulp leren is bovendien niet moeilijk én gratis. Alle rodekruisafdelingen organiseren regelmatig eerstehulpcursussen voor de bevolking. Voor meer informatie kan je kijken op de website van het Rode Kruis: www.redcross.be of contact opnemen met Rode Kruis-Vlaanderen, Leergangen, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel, tel.: 02-349.55.64, e-mail: leergangen@redcross-fl.be.

Brussel, 12 september 2001

Zoekwoorden:

Deel: ' Rode Kruis Vlaanderen organiseert eerstehulpwedstrijd '
Lees ook