Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis pakt deze zomer uit met vernieuwde kustactie!

Reeds zeven jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen gedurende de zomermaanden een succesvolle kustactie, waarbij er een animatieprogramma wordt gebracht en - indien nodig - bloed wordt ingezameld.

"Dit jaar werd de kustactie uitgebreid en vernieuwd", aldus Michel Dumont, hoofd Promotie Rode Kruis-Vlaanderen, die de kustactie organiseert. "Een 25-tal vrijwillige animatoren brengen een educatief animatieprogramma, dat door middel van quiz, spellen, tentoonstelling, demonstraties en een talkshow met 'Bekende Vlamingen' een duidelijk beeld moet geven van de werking van het Rode Kruis", verduidelijkt Dumont. Het animatieprogramma loopt dagelijks van 11 tot 12.30 uur, van 14 tot 18.15 uur en van 19.30 tot 21.30 uur.

"Van dit seizoen af plaatsen wij onze kustactie globaal onder het thema 'Preventie'. Ter invulling van een deel van het programma, werken wij samen met andere organisaties en instellingen die te maken hebben met de veiligheid van de bevolking. Zo kwam er een structurele samenwerking tot stand met de 'Vaste Commissie van de Gemeentepolitie in België'", gaat Michel Dumont verder. Het publiek kan in de tentoonstellingsbus van de politie alles te weten komen over autodiefstal-en woningdiefstalpreventie. Aan de stand van de politie op de zeedijk kan men dagelijks terecht voor een ogentest, een rem-reactiemetertest en een alcoholtest. Tenslotte zal de politie dagelijks om 17 uur een demonstratie geven met hondendressuur.

Michel Dumont:"Het Vast Secretariaat voor Preventiebeleid zal dagelijks op de zeedijk aanwezig zijn met een 'Fiets Drive-In' waar het publiek hun fiets gratis kan laten graveren. Voorts is er een samenwerking met de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (I.K.W.V.) tot stand gekomen, waarbij informatie wordt verspreid wordt rond het veilig baden en de gevaren van zee en strand.

"Tenslotte reist ook de Urania Mobiel van de Volkssterrenwacht gedurende vrijwel het gehele verloop van de kustactie mee. De aanwezigen krijgen dan alle mogelijke informatie over de zon, de eclips van 11 augustus en - vooral - het veilig waarnemen ervan."

Ook op het vlak van de communicatie wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo wordt er de hele dag lang op de zeedijk van de verschillende kustgemeenten een 'kustactiekrant' rondgedeeld waarin de kustactie en de werking van het Rode Kruis en haar partners uitvoerig worden toegelicht. Deze 'kustactiekrant' wordt bedeeld op 25.000 exemplaren en bevat ook een quiz waarbij dagelijks verscheidene waardevolle prijzen kunnen worden gewonnen.

Tenslotte haalt Michel Dumont nog enkele cijfers boven over de kustactie van vorig jaar: "Er waren liefst 1.096 bloedafnames, 5.388 deelnemers aan de voormiddag-zoektocht, 11.632 ingevulde quizkaarten,
3.586 mensen op het podium, 3.250 jongeren die de klimclown van Papa Chico bezochten, 2.930 jongeren die een verbandje leerden aanleggen in onze doe-bus... of een algemeen totaal van 27.882 actieve deelnemers aan ons programma.Als men daarbij de wandelaars en geïnteresseerde toeschouwers rekent die ons aan het werk zagen, dan bereikten wij minstens... zeshonderdduizend personen !"

Brussel, 9 juni 1999

Voor meer informatie kan u terecht bij Voor meer informatie kan u terecht bij Jan Snoeck, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: press@redcross-fl.be of bij Michel Dumont, tel. kantoor: (02)645.44.61, gsm: (075)35.60.02 Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

Deel: ' Rode Kruis Vlaanderen pakt uit met vernieuwde kustactie '
Lees ook