Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zendt hulpgoederen naar Albanië

Rode Kruis-Vlaanderen verzorgt in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis donderdag 8 april om 5.20 uur vanaf vliegveld Melsbroek een hulpvlucht op Albanië. Het vliegtuig, dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de maatschappij Virgin Express, wordt vanavond, 7 april geladen en vertrekt om 5.20 uur met de volgende hulpgoederen aan boord: 8000 dekens en 600 kooksets. Aan boord van het toestel bevindt zich eveneens een Vlaams/Nederlands logistiek team bestaande uit de Vlaming Koen Versavel en twee Nederlandse collega's.

Binnen het kader van de Internationale Rodekruis- en Rodehalvemaanbeweging bundelen Rode Kruis-Vlaanderen en het Nederlandse Rode Kruis hun krachten met het oog op een efficiënte en effectieve hulpverlening aan de Kosovaarse vluchtelingen. Zij richten hun gezamenlijke activiteiten de komende periode vooral op Albanië. Het afgelopen weekend vertrokken reeds reeds twee vluchten op Tirana vanuit het Nederlandse vliegveld Beek bij Maastricht. De goederen, waaronder 34.000 dekens en 1500 kooksets zijn reeds gedistribueerd.

Uiteraard richten andere onderdelen van het Internationale Rode Kruis hun hulp ook op de overige buurlanden van Kosovo (Macedonië en Montenegro). Voor het versnellen van de hulp heeft het Internationale Rode Kruis logistieke steunpunten in Zagreb en Ancona (Italie) opgericht. Van hieruit is een luchtbrug ingericht van waaruit de hulpgoederen vertrekken.

Het Macedonische Rode Kruis is momenteel actief in de hulpverlening aan de mensen die vannacht het grensgebied met Blace hebben verlaten en in verschillende centra worden opgevangen. Ook werkt het Rode Kruis in Macedonië aan gezinshereniging.

In Montenegro werkt het Rode Kruis aan het verbeteren van de opvangcentra (fabrieken en moskeeën) door het aanbrengen van kook- en sanitaire voorzieningen. Dekens, matrassen en voedsel worden gedistribueerd.

Rodekruisverenigingen uit alle Europese landen zijn in actie gekomen om de hulpverlening verder uit te bouwen en te versterken. Zo heeft het Duitse Rode Kruis reeds 11 hulpvluchten georganiseerd en verstrekt zij in samenwerking met het Franse Rode Kruis schoon drinkwater en medicijnen aan de vluchtelingen in Kukes. Eveneens in Albanië zet het Italiaanse Rode Kruis met behulp van ruim 100 vrijwilligers een kamp voor 10.000 vluchtelingen op. Vandaag en morgen worden ook vliegtuigen met hulpgoederen van het Britse, Finse, Griekse en Zwitserse Rode Kruis verwacht.

Brussel, 7 april 1999

Voor meer informatie kan u terecht bij Jan Snoeck, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: press@redcross-fl.be, bij Tuur Hoste tel. kantoor: (02)645.45.45, gsm: (0476)50.50.58 of bij Axel Vande Veegaete, tel. kantoor: (02)349.55.55, gsm: (075)35.50.08
Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

Deel: ' Rode Kruis zendt hulpgoederen naar Albanië '
Lees ook