NEBAS

Rolstoeldansen nieuwe Paralympische sport

Bunnik, 11 oktober 2001 - Rolstoeldansen is erkend als officiële sporttak op de Paralympische Spelen. Hiermee heeft de sporttak bewezen de afgelopen jaren aan de internationale eisen te voldoen. Het Nederlandse team is verheugd over deze officiële status. De toevoeging van deze sporttak betekent dat Nederland grote kans heeft om met meer Paralympisch eremetaal huiswaarts te keren. De Nederlandse rolstoeldansers behoren namelijk al jaren tot de top van de wereld. De erkenning is een opsteker voor de nu extra gemotiveerde talenten van de Nederlandse ploeg die dit weekend in Arnhem zullen gaan strijden om het Europees Kampioenschap.

Rolstoeldansen
Met 3500 beoefenaars in Nederland is het rolstoeldansen een van de populairste sporten voor mensen met een handicap. Er kan op verschillende wijze gedanst worden. De meest populaire vorm is het combi-dansen. Hier danst een rolstoeldanser samen met een staande partner. Ook wordt er duo-gedanst, waarbij twee rolstoeldansers een paar vormen, in formaties en solo. Op de Paralympische Spelen wordt alleen het onderdeel combi-dans uitgevoerd. Rolstoel combi-dansen zal in 2006 voor de eerste keer op het Paralympisch winterprogramma staan. Er wordt gesport in twee handicap klassen. Een klasse voor rolstoelers met een beperkte hand- en/of schouderfunctie en een klasse voor rolstoelers met een normale hand- en schouderfunctie.

Europees Kampioenschap
Vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober zullen uit tien landen 58 top-rolstoeldansers de strijd om het Europees Kampioenschap met elkaar aan gaan. Op het EK wordt alleen het Paralympische onderdeel combi-dans gedanst. Er worden wedstrijden gehouden in de Standaard dansen Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep en in de Latijns Amerikaanse dansen Samba, Chachacha, Rumba, Paso Doble en Jive. De wedstrijden vinden plaats op het sportcentrum Papendal in Arnhem. Het EK wordt voor het eerst in Nederland gehouden onder auspiciën van het International Paralympic Committee. De organisatie die ook de eisen stelt aan erkenning van Paralympische sporttakken.

Nederland zal op het EK meedoen met zes paren: Silvia Burgers (Veulen) met partner Paul Francken (Wageningen), Patricia Pijl (Barendrecht) met partner Peter Uri (Spijkenisse), Frieanne van de Meeren (Eindhoven) met partner Bart Wouters (Nuenen), Sandra Kuipers (Rotterdam) met partner Ed van der Vall (Leiden), Nienke Leenman (Oss) met partner Mark Leenman (Oss), Suzanne van Beljouw (Oedenrode) met partner Frank van Kempen (Haren). De eerste genoemde dansers van de paren zijn de rolstoelpartners.

Voor meer informatie
NebasNsg, Ronald van Vliet 030 - 659 73 00 of 06 - 225 235 13 of r.van.vliet@nebas.nl of kijk op www.paralympic.org of www.srnsite.nl. Vertegenwoordigers van de media zijn hierbij uitgenodigd om het kampioenschap bij te wonen.

11 okt 01 10:13

Deel: ' Rolstoeldansen erkend als officiële Paralympische sport '
Lees ook