Ingezonden persbericht


Persaankondiging
Heilig Landstichting
15 juli 2002

Romeins bouwen en schilderen in Bijbels Openluchtmuseum

De Romeinse bouw- en schilderkunst is eeuwenoud en wereldberoemd. Tot op de dag van vandaag. Welke methoden, technieken en ontwerpen werden toegepast en waarom was dit zo bijzonder? Op zaterdag 27 en zondag 28 juli komt de bezoeker hierover van alles te weten. Niet alleen weten, ook ontdekken en ervaren. Zo kunnen kinderen in de Via Orientalis zelf meewerken bij het aanleggen van een weg, fresco's schilderen, mozaïeken maken of een muurtje metselen. Bovendien vangt de bezoeker al een glimp op van de omvangrijke renovatie en vernieuwingsprojecten in de vroegchristelijke Romeinse stadstraat; 'Via Orientalis'. De activiteiten vinden plaats tussen 13.00 en 16.30 uur.

Alle wegen leiden naar Rome
De Romeinen hebben het gebruik van baksteen en cement ontwiikkeld. Zo konden ze o.a. rioleringen en aquaducten sneller en goedkoper realiseren. Aan het begin van de Via Orientalis kunnen kinderen zelf een muurtje leren metselen. Ook kan je meehelpen met het aanleggen van een weg. Een van de redenen waarom het Romeinse rijk zo lang heeft bestaan is de aanleg van een uitgebreid wegennetwerk waar wij tot op de dag van vandaag nog plezier van hebben.

De uitvinding van de boogbouw
Een van de belangrijkste bouwkundige uitvindingen van de Romeinen was de boog. Hiermee zijn talloze aquaducten geconstrueerd. Om te ontdekken hoe knap deze contructie in elkaar zit kan de bezoeker zelf proberen een model van een boog in elkaar te zetten.

Fresco's schilderen en mozaïeken maken
Een beroemde Romeinse schildertechniek is de fresco; de afbeeldingen worden op een natte kalkwand aangebracht waardoor de verf in de kalk trekt en de kleuren vaak eeuwenlang goed zichtbaar blijven. De afbeeldingen varieerden van situaties uit het dagelijkse leven tot taferelen uit de godenwereld en belangrijke Romeinse overwinningen. Kinderen kunnen 'droog' oefenen door gezamenlijk een fresco in te kleuren. Ze kunnen ook meewerken aan een groot mozaïek. Wie meer wil weten over de Romeinse architectuur kan deelnemen aan de rondleiding om 14.00 uur (beide dagen) en een kijkje nemen in de expositie met maquettes van Romeinse bouwwerken.

Via Orientalis in verbouwing
Afgelopen najaar is het museum begonnen met de renovatie van de Via Orientalis. Deze Oosterse stadstraat zal sterker gaan verwijzen naar de wereld waarin het christendom is ontstaan. Naast religieuze thema's komen aspecten uit het culturele- en intellectuele leven aan bod zoals ondermeer Romeinse rechtspraak, het scriptorium met bibliotheek en een Romeinse tuin. In het komend najaar wordt de vroegchristelijke huiskerk geopend met ruimten zoals beschreven in de 'Handelingen van de Apostelen'. De renovatie zal tot voorjaar 2004 duren.

Voor meer informatie, interview of reportage belt u met Annegien Canoy (hoofd communicatie): (024) 38 23 110.

Deel: ' Romeins bouwen en schilderen in Bijbels Openluchtmuseum '
Lees ook