DEFACTO

Wereld Niet Roken Dag: Rookvrij sporten (met video)

Rookvrije voetbalclub Warga wint award

Den Haag/Warga, 30 mei 2002 - In het kader van Wereld Niet Roken Dag op vrijdag 31 mei, met dit jaar Rookvrij sporten als thema, heeft voetbalvereniging Warga uit Warga in Friesland de eerste Gerbera-award ontvangen. In de Gerbera-award staat de oranje Gerberabloem centraal als symbool voor niet roken. Ze wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich in de lijn van het thema van Wereld Niet Roken Dag op een bijzondere wijze heeft ingezet. Patrick Paauwe van Feyenoord staat ook achter het initiatief om rookvrij sporten te promoten: 'Met name voor de jeugd is het belangrijk dat zij op de sportclub niet met roken wordt geconfronteerd. Laat ze maar vertellen over hun sportprestaties. Dat is veel stoerder dan een sigaret op te steken. En door niet te roken worden die prestaties beter.'

Het bestuur van voetbalvereniging Warga heeft dit jaar uit eigen beweging besloten om in elk geval de zaterdag, als de jeugd haar competitie speelt, rookvrij te maken. 'Uiteraard moet je rekening houden met ieders wensen. Maar voor ons staat voorop dat de niet roker geen last mag ondervinden van de roker, en zeker de jeugd niet. Zij hebben hun keuze om te gaan roken nog niet bepaald en moeten daarom ook niet beïnvloed of er aan blootgesteld worden. Van de andere kant denken wij ook dat het goed is om rokers langzaam te laten wennen aan het idee dat roken en sporten niet samengaan, dus ook niet in de kantine', aldus Floris Sinnema, secretaris van v.v. Warga. Trudy Prins, directeur van initiatiefnemer DEFACTO (voorheen Stivoro), vindt de stap van het bestuur van Warga moedig: 'Het getuigt van lef en gezond verstand als een sportclubbestuur uit zichzelf het roken op de sportclub beperkt, zoals bij Warga. Maar met de goedkeuring van de Tabakswet, april jongstleden, is binnenkort elke sportclub verplicht de verkoop en het gebruik van tabak in de kantine te verbieden.'

Tweede thuis
De sportkantine wordt door sporters veelal gezien als een tweede thuis, zaterdag of zondag na de wedstrijd gezellig een glaasje drinken en daar hoort vaak een sigaret bij. De opbrengsten die dit oplevert voor de sportclub zijn aanzienlijk en belangrijk voor de exploitatie. De kans dat deze opbrengsten teruglopen door een rookverbod is groot. Iemand die na het sporten iets wil drinken in een rookvrije kantine, kan hierbij dus niet roken, gaat mogelijk elders iets drinken en koopt dan ook daar z'n tabak. Dit betekent dubbel omzetverlies. Maar hoewel in kantines op sportclubs misschien iets meer wordt gerookt dan gemiddeld, is daar nog altijd meer dan de helft van de bezoekers niet-roker. En juist om hen te beschermen is het rookverbod in kantines in de nieuwe Tabakswet vastgelegd.

WK Voetbal rookvrij
De overhandiging van de Gerbera-award aan v.v. Warga is slechts een klein onderdeel van alle activiteiten die wereldwijd in het kader van Wereld Niet Roken Dag plaatsvinden. Zo heeft de World Health Organisation (WHO), initiatiefnemer van Wereld Niet Roken Dag, samen met de FIFA ook het WK Voetbal, dat op 31 mei begint, tot rookvrij evenement verklaard. Dat betekent dat er geen reclame-inkomsten uit de Tabaksindustrie afkomstig zijn en dat er de intentie is de verkoop en het gebruik van tabak in en om de sportgebieden zoveel mogelijk te beperken. Ook bij de Olympische Spelen in Salt Lake City golden dergelijke bepalingen.

Gerberabloem
De Gerberabloem is vorig jaar door DEFACTO als symbool voor niet roken geïntroduceerd. Toen werd op Wereld Niet Roken Dag de Tabakswet in de Tweede Kamer behandeld en is aan alle kamerleden een Gerbera uitgereikt. Dit jaar heeft DEFACTO de Gerbera-award dus voor het eerst uitgereikt. 'Iets wat voor herhaling vatbaar is. Het is goed om een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor een rookvrije omgeving in het zonnetje te zetten. In Noorwegen is de Gerbera al langer het symbool voor niet roken. Dat streven we in Nederland ook na', aldus Trudy Prins. Naast de award heeft DEFACTO ook naar een groot aantal sportprogramma's Gerbera's gestuurd, met het verzoek om deze bloem op de dag van de opening van het WK Voetbal in beeld te brengen.

////

Deel: ' Rookvrije voetbalclub Warga wint award '
Lees ook